Élet-Stílus

Világsiker a 70 dolláros zombifilm

Rekord alacsony költségvetésű horrorfilm hódít Nagy-Britanniában. Siker egy walesi filmfesztiválon, majd áttörés Cannesban. Másfél óra vérfürdő egy élőhalott szemével - Colin, a zombi.

Marc Price maga írta és rendezte filmjét, melynek főszereplője – és egyben címadója – Colin, egy zombi. Colint megharapja egy élőhalott, majd nyomon követhetjük, ahogy a főhős egyik áldozatát falja a másik után. Csupán ezt tudva lehet, hogy inkább váltanánk jegyet egy romantikus tinivígjátékra, vagy esetleg még reménykedhetünk, hogy Colin legalább látványosan és a legmodernebb technika segítségével fröcsköli tele vérrel a vásznat.

A film költségvetése azonban minden reményünket szertefoszlatja, az elsőfilmes Price mindössze 45 fontot (alig több mint tizennégyezer forintot) áldozott a mozira. Ennyiért egy normális kamerát sem igen tudnánk vásárolni, különösen alacsony költségvetésű filmjével Price viszont sikeres lehet.

Az író-rendező gyermekkorától kezdve rabja a műfajnak, de rá kellett jönnie, hogy pénzszűkében esélye sem lenne egy komolyabb produkcióra. Sablonos filmet ugyanakkor nem akart forgatni, jól tudta, hogy egyedül úgy van esélye, ha valami újat alkot. Az eseményeket épp ezért végig Colin szemszögéből látjuk, akinek a szerepét egy angol színész (Alastair Kirton) ingyen vállalta, a másfél órás vérfürdő többi szereplőjét pedig egy internetes közösségi oldalon toborozták.

Price egy régi kamerával dolgozott, ezen kívül minden egyéb felszerelést kölcsönkapott, egy barátja például száz kazettát adott neki. A jeleneteket nagyrészt Londonban vették fel, mindenki ingyen dolgozott, fizetniük mindössze egy feszítővasért (sajnos arról nincs információnk, hogy erre az egyik jelenetben, vagy pedig a díszlet építésénél volt szükség) és a közreműködőknek némi teáért és harapnivalóért kellett. Tizennyolc hónap alatt készült el a film, a nappal fölvett anyagot Price éjszaka dolgozta fel laptopján.

A rendező szerint filmjének egyben ez a legfontosabb üzenete is: bárki készíthet jó filmet egy egyszerű kamerával (Price gépe saját elmondása szerint még édesanyja telefonjánál is gyengébb felvételekre képes), egy laptoppal és persze mindenekelőtt kiváló ötletekkel és tehetséggel.

Colint egy walesi horror fesztiválon fedezték fel, ezután a film megjárta Cannest, ahol szintén elsöprő sikert aratott. Price még most is alig hiszi el, hogy milyen karriert futott be a filmje, hiszen ősztől Nagy-Britannia-szerte látható lesz Colin. Egyelőre nincs hírünk arról, hogy a magyar mozik is műsorukra tűznék az élőhalott kalandjait, de aggodalomra semmi ok, a Colin DVD-n is forgalomba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik