Élet-Stílus

Eb: egyre nagyobb bajban a szervezők

Ismét kétségessé vált, hogy Ukrajna képes lesz-e megrendezni Lengyelországgal közösen a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, miután Viktor Juscsenko államfő döntése nyomán többszáz millió eurótól esik el a szervezőbizottság.

A köztársasági elnök megvétózott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében az ukrán nemzeti bank 880 millió eurót lett volna köteles az államháztartás kasszájába helyezni a 2012-es Eb megrendezésére. A hír a kijevi médiában jelent meg kedden.

Juscsenko döntése nagy meglepetést okozott Ukrajnában, mert az államfő júniusban még azt vetette politikai ellenlábasa, Julija Tyimosenko miniszterelnök szemére, hogy a kormány pénzügyi politikája miatt vontatottan haladnak például a közlekedési beruházások, és az idei évre tervezett 239 millió eurós tervnek mindössze egy tizede valósult meg. Az államfő akkor arra kérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az építkezések felgyorsítására.

Ukrajna novemberig kapott időt az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) arra, hogy pótolja a hiányosságokat, amelyeket Michel Platini UEFA-elnök a legutóbbi látogatásakor tapasztalt. A francia sportvezető akkor kifejtette: csak Kijev érte el azt a szintet, amely elegendő lehet az Eb-rendezéshez.

Az UEFA végrehajtó bizottsága december 10-11-i, portugáliai találkozóján dönt véglegesen arról, hogy Ukrajna megrendezheti-e Lengyelországgal közösen a 2012-es kontinenstornát. Korábban Platini elmondta: Németországot tudja elképzelni lehetséges helyszínként, amennyiben Ukrajnában nem sikerül megteremteni a rendezés feltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik