Élet-Stílus

A BOM nem segít a fogyatékos sportnak

Levélben kért segítséget a fogyatékos sport kilátástalan helyzetének megoldására a 2020-as budapesti olimpia és paralimpia megrendezését támogató civil szervezettől, a BOM-tól a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MLMS). A BOM jelezte, nem tud segíteni.

A levelet Növényi Norbert, az MLMS elnöke és Szekeres Pál, az átalakult Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MMS) elnöke küldte el Szalay-Berzeviczy Attilának, a BOM elnökének. A sportvezetők írásukban vázolták a fogyatékos sport kilátástalan helyzetét, és azt kérték, hogy az elismert üzletemberekből álló csoport segítsen a tarthatatlan helyzet megoldásában. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) honlapja szerint Szalay-Berzeviczy válaszában azt írta, hogy ez nem a BOM gondja, és ebben a kérdésben a szervezet nem tud, és nem kíván segíteni.

Az MPB internetes oldalán olvasható keddi írás emlékeztet arra, hogy ha az MLMS csődbe jut, akkor Budapest nem tudja benyújtani pályázatát a 2020-as olimpia és paralimpia megrendezésére, ráadásul a jelentkezés leadásához szükség van a fogyatékos sportszervezet támogató nyilatkozatára is.

A BOM az MTI-nek cáfolta, hogy Szalay-Berzeviczy Attila levelében azt írta volna, hogy nem a szervezet gondja a felvetett probléma, s ezért nem tud és akar vele foglalkozni.

“Magunk is azt valljuk, hogy olimpiát rendezni csak akkor szabad, ha a magyar sport és parasport megfelelő eredményekkel rendelkezik, és ennek érdekében az olimpiai pályázat kidolgozása mellett egyidejűleg sportfejlesztési stratégia kidolgozására is szükség van – áll a BOM-elnök eredeti válaszlevelében. – Ez azonban nem a BOM kompetenciája és ezt a feladatot a BOM nem is tudja ellátni. Csak remélni tudjuk, hogy azok a testületek, illetve szervezetek, amelyek Magyarországon a sporttal intézményesen foglalkoznak, végül is be tudják majd tölteni ezt a szerepet.”

Az MLMS a látássérültek és mozgáskorlátozottak szövetségének fúziójából azért jött létre, mert a két tagszervezet az állami támogatások folyamatos csökkenésével és folyamatos késedelmével működésképtelenné vált. Eddig az MLMS sem jutott hozzá az erre az évre járó összegekhez, így jelenleg tízmilliós hiánnyal küzd és komoly veszély fenyegeti a jövőjét. Az MPB jelezte, további segítséget nem tud adni, mivel működési támogatását a mai napig nem kapta meg, igaz, a sportszakmai megérkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik