Élet-Stílus

ZZ Top-koncert Budapesten

Az elmúlt évtizedek egyik legeredetibb blues-rock-bandája, az amerikai ZZ Top október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Az idei, részben az Aerosmith-szel közös ZZ Top-turné június 21-én kezdődött az Egyesült Államokban és egészen szeptember közepéig Észak-Amerikában (az USA mellett Kanadában) zajlott-zajlik. A két hosszú szakállú zenészről (Billy Gibbons gitáros-énekesről és Dusty Hill basszusgitárosról) elhíresült zenekar ezt követően érkezik Európába, Magyarországra.

A houstoni gyökerekkel rendelkező banda negyven éve változatlan felállásban népszerűsíti világszerte a motoros, Las Vegas-os életérzést. A triónak Gibbons és Hill mellett Frank Beard dobos a tagja, ők hárman 1969-ben kezdtek új színt keverni Texas blues-rock világába. Termékenységük tizennégy stúdióalbum, egy koncertlemez és az ezekből szűrt öt válogatáslemez formájában jelentkezik, és már tizennégy nagyszabású turnét is lenyomtak.

A banda névválasztásában szerepet játszott a gitármágus, B.B. King is. Az ő és a Zig-Zag cigipapír közös hatására először ZZ King lett volna a név, de a tagok úgy gondolták, ez túl közeli B.B.-hez, így végül a top szót tűzték a ZZ után.

A ZZ Top az 1973-ban kiadott Tres Hombres című koronggal lett megasztár: a Memphisben készült lemez volt az első, amely milliós példányszámban kelt el. A szintén remekmű Degüellio (1979, ekkor lett Gibbons és Hill hosszú szakállas) és az Eliminator (1983) után aztán a legtöbb sláger (Sleeping Bag, Rough Boy) az 1985-ben kiadott Afterburner-en volt. A legutóbbi stúdióalbum hat éve jelent meg, idén viszont új CD-vel jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik