Élet-Stílus

Plusz két reaktort kap Temelín

admin
admin

2009. 08. 03. 13:28

A cseh CEZ villamos művek hétfőn pályázatot hirdetett a temelíni atomerőmű bővítésére. A cég szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a pályázaton európai vállalatok vesznek majd részt.

A temelíni erőműben jelenleg két reaktor működik, és további két reaktorral tervezik bővíteni. Az új blokkok üzembe helyezésére körülbelül 15 év múlva kerülhet sor. A kivitelezés várható költségét a szóvivő, Ladislav Kriz nem közölte, azt majd a pályázatok elbírálása után hozzák nyilvánosságra.

A temelíni atomerőmű 2000 óta termel áramot két, egyenként 1000 megawatt kapacitású, orosz VVER típusú nyomottvizes reaktorral.

A CEZ szóvivője emlékeztetett, hogy a temelíni erőművet eredetileg is négy blokkra tervezték, úgyhogy a bővítés a jelenlegi létesítmény területén megvalósítható. A környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére már 2008-ban megrendelést adtak.

A temelíni erőmű alig 100 kilométerre fekszik az osztrák és a német határtól. Mindkét ország környezetvédői több alkalommal is tiltakoztak az erőmű ellen, és ismételt üzemzavarok okán éles kritikával illették a CEZ tájékoztatási gyakorlatát, írta a dpa hírügynökség.

A másik cseh atomerőmű Dukovanyban van, ott négy, egyenként 427 megawatt kapacitású, szintén VVER típusú reaktor termel áramot, ezek közül az elsőt 1985-ben, az utolsót 1987 végén kapcsolták a hálózatra. A két erőmű együtt a cseh áramtermelésnek körülbelül a harmadát adja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.