Élet-Stílus

F1: aláírták a békeszerződést

Az FIA közleményben jelentette be, hogy a felek aláírták a Forma-1 "alkotmánya", a Concorde Agrement megújított változatát. A BMW kivételével a kilenc régi és a három új csapat is 2012-ig vállalta az F1-es részvételt.

Úgy tűnik, végleg lezárult a Forma-1-et egészen a szakadás szélére sodró vita, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szombaton bejelentette, hogy aláírták az új Concorde Agreementet.

A csapatok, az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa és az FIA közti multilaterális keretszerződés korábbi verziója 1998-ban lépett életbe és 2007 végén járt le. A csapatok idén többek között a Concorde Agreement új változatának érdekeiknek megfelelő módosítását szabták feltételül a Forma-1-ben maradásuk fejében, és amint látszik, célt értek.

Elvonultak a viharfelhők (MTI/EPA)

Elvonultak a viharfelhők (MTI/EPA)

“A Motorsport Világtanács jóváhagyását követően az FIA elnöke, Max Mosley aláírta a 2009-es Concorde Agreementet, amely egy újabb stabil időszakot hoz majd a Forma-1-be. A Motorsport Világtanács a sport- és műszaki szabályzat módosítását is jóváhagyta, amelyek 2010-től lépnek érvénybe” – állt a közleményben.

Az új szerződés 2012 december 31-ig érvényes, és a héten a kilépését bejelentő BMW Sauber kivételével mind a 12 csapat aláírta. Úgy tudni, hogy a német-svájci alakulat szerdáig teheti meg ugyanezt, ha a csapat valamilyen formában való megmentése és fenntartása mellett dönt.

Az FIA azt is bejelentette, hogy sikerült megegyezni az F1-ben a jövő évtől bevezetendő költségcsökkentő intézkedésekről. “A korábbi, június 24-i párizsi megegyezésnek megfelelően a csapatok elfogadták a forráskorlátozó intézkedéseket, amelyek célja, hogy a költségeket az 1990-es évek elején jellemző szintre szorítsák.”

A Concorde Agreement újdonságai és a költségcsökkentő csomag pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a következő hetekben-hónapokban biztosan sok szó esik majd az F1 jövőjét meghatározó fő pontokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik