Élet-Stílus

Teljesen megújítanák a KRESZ-t

admin
admin

2009. 07. 31. 14:51

A közlekedésszabályozás megújítását szorgalmazza az országos rendőrfőkapitány, az ombudsman, az országos vámparancsnok, a Közlekedési Bírák Egyesület és több más civil szövetség, egyesület - tudatta az ombudsman hivatala.

A felhívás aláírói azt várják a jogalkotóktól, hogy a XXI. század és az EU-tagság “követelményeinek megfelelően tekintsék át a közlekedésszabályozás teljes rendszerét a polgárbarát, biztonságos és felelős magatartást ösztönző normarendszer továbbfejlesztésének érdekében. Újítsák meg koncepciójában és részleteiben a több mint harminc éves, többször módosított KRESZ szabályait, a közlekedési nyilvántartás és ellenőrzés rendszerét” – tartalmazza a közlemény.

Újragondolnák a közlekedést

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalában június 4-én tartott műhelymegbeszélésen mutatták be az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közlekedési projektjét.

A megbeszélésen résztvevő szervezetek közös felhívást fogalmaztak meg a közlekedési jog újragondolására, a XXI. század közlekedési körülményeinek megfelelő jogalkotói tevékenység ösztönzésére.

Összefogtak

A felhíváshoz csatlakozott Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Bencze József országos rendőrfőkapitány, Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Közlekedési Bírák Egyesülete, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Autóklub, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos egyesülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete.

Szabó Máté szerint a mára kialakult helyzet, a “szabályozás ellentmondásos, kusza, időnként zagyva csomagja” nem ösztönzi a gépjárművel közlekedőket a jogkövető magatartásra.

Világos szabályozásra, áttekinthető, egyszerű és olcsóbb eljárások kialakítására van szükség, hogy növekedjék a közlekedők felelősségtudata, mind több polgár meggyőződése legyen a közlekedési normák önkéntes betartása – tartalmazza az ombudsman közleménye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.