Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme

Reggea-tábort, Verda Napokat, Virga Fesztivált, Ludditák-koncertet és Balaton-parti partit ajánlunk többek közt a hétvégére.

Nagyon gyorsan múlik el a nyár, még csak most kezdődött, s máris vége a júliusnak is. Adjunk hát bele mindent. A preszigeti hétvégén Cegléden, a Monorierdőn, Fonyódon és Aggteleken is különböző fesztiválok zajlanak. Van miből válogatni. De érdemes elmenni a Cotton Club Singers és a Budapest Ragtime Band Chaplin-estjére, a Club Aliga partijára vagy a Ludditák-koncertre is. Aki otthon marad, olvasson, vagy jól válogassa meg a tévéműsorokat.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, július 31.

A monorierdei kempingben e hét végén kiuigróan megemelkedik az egy négyzetméterre jutó reggea-szerelmesek és rasztafjek aránya, ugyanis most van az LB27 Reggae Camp ideje. Pénteken olyan előadókra lazulhatnak, mint a Copy Con & Freedom Fighterz, a Roots Kompakt, vagy a rendezvény legnagyobb sztárja, a jamaikai Don Carlos.

LB27 Reggae Camp

LB27 Reggae Camp

Egy új szín a hazai fesztiválpalettán az egyetemisták által összegrundolt ceglédi Virga Fesztivál. Helyszínét tekintve (strandfürdő) kissé a balatoni rendezvényekre hajaz, ugyanis a fürdőzést keverik a koncertélményekkel. A zenei irányvonalat tekintve szintén a kevercset tűzték ki célul, jelesül a modern stílusokat a jellegzetes népi hagyományokkal ötvöző produkciókat hívták meg. A csütörtöktől szombatig terjedő bulin fellép többek között a Suhancos, Péterfy Bori, a Vágtázó Csodaszarvas, a Dobogó Kő, valamint a Club Era is. Pénteken a Kerekes Band, a TransylMania és a Sheket lép színpadra.

Verda Napok

Verda Napok

A lóerők szerelmeseinek Tököl és Szentkirályszabadja repterére érdemes ellátogatniuk, e hét végén tartják ugyanis a Verda Napok című erős motorbőgésekkel kevert rendezvényt. Tuningautók, épített motorok, repülők, helikopterek, hadi járművek, hőlégballonok és egyéb jármű-különlegességek népesítik be a környéket. Lesz gyorsulási eb, nemzetközi drift bemutató, klubok harca gyorsulási verseny, díjazott ügyességi vetélkedő, miegymás. Az extrém élményeket ki is lehet próbálni: drift taxizást, gyorsulást és ralizást ígérnek a szervezők profi pilótákkal, valamint számos sétarepülési lehetőséget, bungee jumpingot, tankkal utazást, óriás játszóparkot.

A MokkaCukában Japán első számú drum and bass producere és DJ-je, Makoto pörgeti lemezeit és a hangulatot, a Café del Rióban pedig a holland Laidback Luke. Luke-ról csak annyit, hogy ő jegyezi Steve Angellóval közösen a “Show Me Love vs Be” című partihimnusszá vált számot. A Zöld Pardonban a Mystery Gang vezeti be a rockabilly-univerzumba a rajongókat.

szombat, augusztus 2.

Beindult a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis idei szezonja. Szombaton például egy különleges Presidance-táncelőadást láthatunk a romtemplomnál, Hungarythm címmel. Vári Bertalan, Harangzó-díjas táncos, koreográfus tizenkét professzionális táncossal álmodta színpadra első teljes estés, kétrészes koreográfiáját. A példátlan látványvilágú előadásban a tradicionális elemek a kortárs mozdulatnyelv mozgásformái közé ékelődnek. A társulatot élőben kíséri a magyar világzenét játszó Kerekes Band, a Csík Zenekar és az Anselmo Crew.

Hungarythm

Hungarythm

A hétvége legnagyobb partija minden bizonnyal a Club Aligában lesz, ahol a Girls And Mathematics csapata újra megrendezi a Beach Club Beach nevű, elektronikus zenei strand & terasz partit. A megmozdulás délután kezdődik és másnap reggelig tart. Meghívott vendégek: Matthew Styles Berlinből, Jay Shepheard és Zeno Londonból.

Ludditák

Ludditák

Na jó, eláruljuk: az egyik kedvencünk a Ludditák. Ezért bátran ajánlhatjuk szombat esti kikapcsolódásnak a Zöld Pardont. A géprombolókról elnevezett bátaszéki csapat (Fiáth Marianna és tesója, Titanilla, valamint Homoki Péter) saját szórakoztatására készítette első számát, amit játszani kezdett a Tilos Rádió, s így a lányok hamar ismert és aktív szereplőivé váltak a pesti underground életnek. Ma már valóságos all-star zenekart toboroztak maguk köré, ráadásul elkészítették az utóbbi idők legütősebb albumát, a Tizenegyest. Nem igaz, hogy ők a „csaj Bëlga”, annál sokkal eredtibbek, szellemesebbek. Amúgy is: miért nem a Bëlga a „pasi Ludditák”?

A Virga Fesztiválon a Vágtázó Csodaszarvas révül el, Fonyódon a P. Mobil bizonyítja örökmozgóságát, az LB27 kempingben a házigazda Ladánybene 27 lép fel. De lesz gasztrovizuális hétvége az Odeonban, Madday Tour Kecskeméten, valamint Balaton-átúszás Révfülöpön.

vasárnap, augusztus 2.

2009-ben ünnepeljük Charlie Chaplin százhuszadik születésnapját, akinek hosszú élete alatt születtek meg olyan, máig népszerű és nagy hatású jazzműfajok, mint a ragtime, a swing, a dixieland és a bebop. Az idén tizenöt éves Cotton Club Singers és a Budapest Ragtime Band közösen idézi fel a huszadik század elejének, közepének varázslatos éveit, olyan nagyszerű zeneszerzők és előadók művei által, mint Duke Ellington, Scott Joplin, Louis Armstrong, Count Basie, Benny Goodman, Glenn Miller, Dizzy Gillespie és még sokan mások. A margitszigeti produkcióban vendégként fellép László Boldizsár, valamint sztep- és szvingtáncosok is.

Cotton Club Singers

Cotton Club Singers

Bizonyítandó, hogy a rasztások milyen laza és kemény srácok, az LB27 Reggae Camp nem hátrál meg a vasárnaptól. Sőt, igazi forró estét ígér a búcsúnap. Csak felsorolásszerűen, este kilenctől a fellépők: LB27 “Bioreggae”, PASO Traditional Ska Special, Riddim Colony – Dubwise, PASO Sound.

Az aggteleki barlangban Szakcsi-Lakatos Béla zenél a cseppköveknek és a közönségnek, onnan nem messze, Jósvafőn Sebőék adnak koncertet. Hajdúszoboszlón a Hot Jazz Band, Fonyódon a Unique.

… moziba

A héten közhelyes megoldásokra épülő filmbemutatókkal találkozhatunk a mozikban, rosszabb (Szerelem olasz módra) és jobb kivitelezésben (Bunyó). Úgy látszik, a nyár most köszöntött be a hazai filmszínházakba…

Bunyó

Bunyó

bővebben>>

kiállításra…

Robert Capa

Minden idők egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban.

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme 7

bővebben>>

családi programra …

Gombóc Fesztivál Balatonfűzfőn

2009-ben ismét augusztus első szombatján gurulnak a gombócok, szórakozhatnak a kicsik és a nagyok a színes programokon. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, végigkóstolhatja a gombócok meglepően széles választékát. A balatonfűzfői asszonyok és lányok készítik az ízletes gombócokat, de eljönnek idén a szlovákiai magyar testvértelepülésünk gombócfőzői is! Bárki gyakorolhatja kedvére a gyöngyfűzést vagy a papírhajtogatást, de kipróbálhatja ügyességét a régi, de annál népszerűbb “gyerkőcös” játékokon.

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme 7


maradjak…

Összegyűjtöttünk tíz könyvet Vonneguttól Spiróig, amit nyáron mindenképp el kell olvasni. Ha nem mozdulunk ki otthonról, akkor tegyük ezt. Ha viszont a tévénél maradunk, akkor legalább jól válasszuk ki a műsorokat!

péntek, július 31.
m2, 21:55

Mezítláb a parkban

Neil Simon adaptálta saját sikerdarabját az ifjú konzervatív ügyvédről és különc menyasszonyáról e klasszikus filmhez. Robert Redford maga az egyenesség. Jane Fonda pedig újdonsült felesége, aki életét az örömök hajszolásának szenteli. Ahogy a mézeshetek extázisa átadja helyét az otthonteremtés valóságának egy ötemeletes, lift nélküli házban, a házasság harmóniája komikus civódásba fordul.

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme 7

Az anyós jámboran panaszkodik. A feljebb lakó középkorú nőcsábász flörtöl. Az örömből kín lesz. Semmi kétség, hogy a film végére a fiatalok kibékülve csókolóznak majd, és az sem kérdéses, hogy az anya és a szomszéd egymásra találnak. Tipikus nyári film.

szombat, augusztus 1.
m1, 22:55

Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony

Volt idő, amikor egy ország várta, hogy műsorra tűzzék a legújabb tévéfilmeket. Volt idő, amikor még készültek tévéfilmek. Maár Gyula például Jókai regényéből 1977-ben készítette el ezt a tévéfilmet Törőcsik Mari főszereplésével.

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme 7

Lőcse városát a németek ostromolják. Korompayné eladja a várost a császárnak, de az ígért jutalmat nem kapja meg árulásáért. Apja nem bocsájtja meg Julianna tettét, így amikor birtokán szeretne meghúzódni, elküldi a bujdosók táborába, hogy ott ítélkezhessenek felette. A parancsnok férjére bízza a döntést, aki azt követeli feleségétől, hogy juttassa be őket a városba. A császáriak megtudják a tervet, elfogják és kivégzik.

vasárnap, augusztus 2.
Tv2, 23:25

Monty Python: Az élet értelme

Egy klasszikus Monty Python-alkotás. A világhírű társulat utolsó, közös filmje az abszurd, fekete humor, a groteszk jelenetek és az aranyköpések keveréke.

Menjek vagy maradjak – Virga vagy Az élet értelme 7

A komikusok több rövid sztoriban elemzik a hétköznapi élet olyan témáit, mint például a születés, a szexuális oktatás, a katonaság vagy a szervátültetés problémája. A film ezenkívül foglalkozik a világ legkövérebb emberével, a vallás kérdésével, furcsa álmokat próbál megfejteni, és figyelemmel kíséri a halál folyamatát. A cél: megtalálni az emberi létezés értelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik