Élet-Stílus

Elhunyt Bobby Robson

Gyászol az angol labdarúgás: súlyos betegség következtében, hosszú szenvedés után 76 éves korában péntek reggel elhunyt Sir Bobby Robson mesteredző.

A játékosként válogatottságig vitte (20-szor szerepelt az angol nemzeti csapatban), de igazából edzőként lett világhírű Bobby Robson, akinél 2007 májusában tüdőrákot diagnosztizáltak.
Hosszú szenvedés után, 76 évesen távozott az élők sorából.

Sir Bobby Robson – akit 2002-ben ütöttek lovaggá – 1968-ban kezdődő edzői pályafutása során a Fulhamnél, az Ipswich Townnál, a PSV Eindhovennél, a lisszaboni Sportingnál, az FC Portónál, a Barcelonánál, a PSV Eindhovennél dolgozott, volt angol szövetségi kapitány is, míg legutóbb, 2004-ig a Newcastle Unitedet irányította, majd az ír szövetség tanácsadója volt.

Elhunyt Bobby Robson 1

Robson összesen 1446 mérkőzésen ült a kispadon, különböző csapataival 718 győzelmet aratott. Számtalan trófea tanúskodik arról, hogy kiválóan értett a futballhoz: az Ipswich Townnal FA- és UEFA-kupát nyert, a PSV-vel kétszer nyert bajnokságot, akárcsak a Portóval, amellyel a Portugál Kupát is elhódította.

A kék-fehéreknél egyébként Lipcsei Péter is a játékosa volt, és állítólag az FTC jelenlegi csapatkapitányát szívesen magával vitte volna következő csapatához, a Barcelonához, de a magyar középpályás időközben súlyos térdsérülést szenvedett.

Bobby Robson a katalán alakulat dirigenseként a Spanyol Kupa és Szuperkupa mellett a KEK győztesének járó serleget is magasba emelhette. Az angol nemzeti csapatot elődöntőbe vezette az 1990-es vb-n, ott is csak tizenegyespárbajban maradt alul a későbbi világbajnok Németországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik