Élet-Stílus

Cseh és Hosszú: Európa-csúccsal a fináléban

Mutina Ágnes a hetedik, Verrasztó Evelyn a nyolcadik helyen zárta a női 200 méter gyors fináléját a római világbajnokságon. Cseh László, Kis Gergő és Hosszú Katinka is döntőbe jutott, előbbi kettő 200 vegyesen, utóbbi 200 pillangón.

A 200 női gyors fináléjában két magyar, Mutina Ágnest és Verrasztó Evelynt is érdekelt volt. Utóbbi elsőként fordult 50 méter megtétele után, később azonban elfáradt, s visszaesett. Mutina a mezőny második felében szelte a vizet, volt ötödik is.

A mieink a táv második felében hátul tempóztak, miközben Federica Pellegrini, a nagy esélyes, a szám olimpiai bajnoka az élen haladt, és már csak az volt a kérdés, az olasz klasszis megdönti-e a világcsúcsot. Megdöntötte: 1:52.98-val végzett az első helyen, míg a magyarok az utolsó két helyen zárták a döntőt: Mutina hetedik, Verrasztó pedig a nyolcadik lett.

Cseh és Hosszú remekelt, Kis is döntős

Cseh László a legjobb, Kis Gergő pedig a nyolcadik idővel került a csütörtöki döntőbe 200 vegyesen. Cseh legnagyobb ellenfelével, az amerikai Ryan Lochteval azonos futamban egyforma idővel (!), 1:55.18 perccel csapott célba.

Ezzel a tavaly háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh tovább javította az Európa-csúcsot.

Kis ugyanebben a futamban 1:58.11-es egyéni csúcsot repesztett, és összesítésben nyolcadikként került a döntőbe.

Hosszú Katinka 2:04.27-et repesztett (MTI)

Hosszú Katinka 2:04.27-et úszott 200 pillangón (MTI)

Hosszú Katinka női 200 pillangón 2:04.27 perces Európa csúccsal, a legjobb idővel jutott a csütörtöki döntőbe.
A magyar versenyző – aki bronzérmes lett 200 vegyesen – mindössze 13 századdal maradt el az aktuális világcsúcstól, amelyet Mary Descenza (2:04.14) állított fel délelőtt. Az amerikai versenyző az elődöntőben éppen Hosszú mögött ért célba. Jakabos Zsuzsanna összesítésben a 14. helyen végzett.

Nyilatkozatok

Mutina Ágnes:
„Önmagamhoz képest kissé gyorsan kezdtem, de kénytelen voltam a többiekkel együtt menni. Szerintem azért nem rossz, hogy rövid időn belül háromszor is 1:57-en belül úsztam. Remélem, a váltónk is jó lesz holnap, és mivel én indulok elsőnek, jól tudom indítani Evelynt”.

Verrasztó Evelyn:
„Az elején próbáltam elmenni, mint azt utóbb hallottam, még vezettem is. Kár, hogy utána Pellegrini nem húzott magával, úgy mint tegnap. A végére kicsit bele is haltam …”

Jakabos Zsusanna:
„Egyéni csúcsot úsztam, aminek nagyon örülök, ez lehetett csak a célom, ráadásul két vetélytársat megelőztem”.

Cseh László:
„Készültünk az Európa-csúcs megjavítására, nem ért váratlanul, hogy ez sikerült is. Minden rendben volt, viszont Lochte kissé furcsán úszott, mintha kiengedett volna. Nem tudom, hogy így volt-e, csak azt, hogy izgalmas döntő lesz. Bízom benne, hogy még tovább javítom az Európa-csúcsot.”

Turi György, edző:
„Büszke vagyok Lacikára, mert nem a könnyebb utat választotta, nem taktikázott, hanem versenyzett. Bízunk benne, hogy ez holnap is eredményre vezet.”

Kis Gergő:
„A célba éréskor meglepve láttam, hogy csak ötödik vagyok a futamban, mert azt hittem, ezzel ki is estem. Így aztán nagy boldogság, hogy bekerültem döntőbe. Lehetett volna még jobb is az eredményem, de így is újabb egyéni csúcsot úsztam. Most 20 órám van arra, hogy regenerálódjak”

Phelps első egyéni aranya, világcsúccsal

A Peking nyolcszoros olimpiai bajnoka, az amerikai Michael Phelps 200 méter gyorson kikapott, csak második lett a német Paul Biedermann mögött, de 200 pillangón – a papírformának megfelelően – már besöpörte első egyéni aranyát Rómában, miután világcsúccsal, 1:51.51-gyel nyerte a szám döntőjét.

A női 50 hát elődöntőjében a német Daniela Samulski 27.39-cel új világrekordot úszott, de csúcsát melegében, már a következő futamban megdöntötte az orosz Anasztaszja Zujeva, 27.38-cal.
A szám férfi „változatában” is új világcsúcsot jegyezhettünk fel, miután a dél-afrikai Cameron van der Burgh 26.67 másodperccel önmaga előző napi, 26.74-es csúcsát átadta a múltnak.

Szintén a világ legjobb eredményével büszkélkedhet a Csang Lin is, miután 7:32.12-vel nyert 800 gyorson – nem mellékesen: a kínai úszó több mint hat másodpercet „vert” az eddigi csúcsra.

Vb, férfiak:
200 m pillangó:
Michael Phelps (Egyesült Államok) 1:51.51*
2. Pawel Korzeniowski (Lengyelország) 1:53.23
3. Macuda Takesi (Japán) 1:53.32

50 m mell:
1. Cameron van der Burgh (Dél-afrika) 26.67*
2. Felipe Franca Silva (Brazília) 26.76
3. Mark Gangloff (Egyesült Államok) 26.86

800 m gyors:
1. Csang Lin (Kína) 7:32.12*
2. Usszama Melluli (Tunézia) 7:35.27
3. Ryan Cochrane (Kanada) 7:41.92

Nők
200 m gyors:
1. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:52.98*
2. Allison Schmitt (Egyesült Államok) 1:54.96
3. Dana Vollmer (Egyesült Államok) 1:55.64

7. Mutina Ágnes 1:56.70
8. Verrasztó Evelyn 1:57.50

* Új világcsúcs

—-Csütörtöki program—-

A csütörtök délelőtti selejtezős programban a magyar úszókülönítményből egyéniben négyen próbálnak szerencsét, s „előfutamozik” a 4×200 méteres női gyorsváltó is.

A nőknél 100 gyorson Dara Eszter és Verrasztó Evelyn igyekszik minél hamarabb letudni a klasszikus távot, s a matinés nyitányt követően sietve mehet pihenni, hiszen a 12 óra előtti program zárószámát a staféta jelenti, amelyben mindketten szerepet kapnak Hosszú Katinkával és Mutina Ágnessel együtt.

A férfiaknál 200 m háton Bernek Péter képviseli a nemzeti színeket, és megkezdi – remélhetőleg sikeres – vízi menetelését az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel is 200 m mellen.
Az esti programban kap helyet további három magyar úszó: Cseh László és Kis Gergő 200 m vegyesen, Hosszú Katinka pedig 200 m pillangón a szerda esti elődöntőből jutott be a fináléba.

A világbajnokság pólóprogramjában ezúttal a férfiakon a sor: Kemény Dénes legénysége a Kovács István személyében magyar kapitány igazgatta románokkal találkozik 11:40-től az ötödik-nyolcadik helyért zajló csatározások keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik