Élet-Stílus

Ne utazzunk el nélkülük!

Akár a tengerpart felé vesszük az irányt, akár városlátogatásokra készülünk a következő hetekben, elengedhetetlen egy jó útikönyv vagy egy térképes útikalauz. Ha viszont még csak tervezgetjük a nyaralást, és több úti cél között morfondírozunk, akkor a fotókkal teli utazási albumok minden bizonnyal segítenek a döntésben. Nyári útikönyvmustra az FN-en.


Langdon professzor nyomában


Először az Angyalok és Démonok című film, majd a vizes-Vb apropójából Róma alaposan bebiztosította a helyét az idei szezon legnépszerűbb desztinációi között. Ha a filmből kedvet kaptunk ahhoz, hogy mi is bejárjuk a legizgalmasabb jelenetek helyszíneit – még ha nem is bomba után kutatva, mint Tom Hanks –, akkor ebben tökéletes útitársunk lesz a Panemex Kiadó Róma-térképes útikalauza vagy pedig a Marco Polo-sorozat Róma című kötete. A kis méretűk ellenére a könyvekben minden benne van, amire turistáként szükségünk lehet: részletes térkép, úti szótár, praktikus információk. Sőt míg az előbbiben egyedülálló alap- és keresztmetszeti rajzok segítik a tájékozódásunkat, addig az utóbbiban többek között gasztronómiai kisokost és javasolt túraútvonalakat is találhatunk.

(fotó: F.C./FN)

(fotó: F.C./FN)

Ha viszont nem érjük be az Olaszországi barangolásunkat Rómával, és további felfedezésekre vágyunk az „olasz csizmán”, akkor érdemes a National Geographic bestseller útikönyvsorozatának Olaszország című kötetéből csemegézni. A három részre osztott útikalauz történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ, kezdve a Lago Maggioretól Umbria szívén át egészen a szardíniai Smaragdpartig.
(Róma, Panemex Kiadó; Róma, Corvina Kiadó; Olaszország, Geographia Kiadó)

„Kapitány, óh kapitányom”

Ne utazzunk el nélkülük! 2

Hajóvezetési ismeretekkel a tarsolyunkban, no meg a legfrissebb kiadású kikötő- és horgonyzóhelyatlasszal a fedélzeten már nyugodtan nekivághatunk az Adriai-tengernek. Karl-Heinz Beständig 150 oldalas túrakalauzában 808 adriai kikötőhely közül válogathatnak a sporthajósok. A hasznos útitárs 1000 GPS-pozíciót is tartalmaz Horvátország, Szlovénia és Montenegró vizeire, 760 kikötői rajzzal, 46 térképlappal, valamint részletes leírásokkal, tudnivalókkal (pl. hajózási engedély díja, Adria időjárása, fényjelzések). Így ezzel a könyvvel a megfelelő öböl kiválasztása és a kikötőkbe való biztonságos behajózás egyaránt gyerekjáték lesz a hajózás szerelmesei számára. Ha meg még delfint is látnak a tengeren való ringatózás közben, az csak hab a tortán.
(Karl-Heinz Beständig: Adriai kikötők 2009-2010, Alexandra Kiadó)

Akár utazás helyett is

Ne utazzunk el nélkülük! 2

Ha még csak keresgéljük a nekünk való úti célt, akkor forgassuk bátran Az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyvet, amely egy szubjektív válogatás (kontinensekre bontva) a Földünk legérdekesebb látnivalóból, legnépszerűbb és legszebb desztinációiból. Bár elképzelhető, hogy csodás fotóival, csábító leírásaival csak még jobban megnehezíti a döntésünket. A kontinensekre, azon belül országokra lebontott látnivalóknál az egyoldalas leírás és a fotó mellett még praktikus, az utazásra vonatkozó tanácsokat is kapunk úgy, mint például mikor ajánlatos odautazni, hogyan juthatunk el oda, mit érdemes megkóstolni és megnézni, valamint hol szálljunk meg. Ráadásul könnyű eligazodni az összeállításban, mivel az egyes kontinensek oldalai más-más színnel vannak jelölve. Mindenesetre virtuális utazásnak is kiváló: akár a kanapén hasalva, lapozgatva ott teremhetünk Nagy-Zimbabwe romjainál, a jamaicai Kék-lagúnánál, a szíriai Krak des Chevaliers keresztes várnál, a kijevi Barlangkolostorban vagy éppen San Francisco utcáin.
(501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról, Alexandra Kiadó)

Ne utazzunk el nélkülük! 2

Ugyancsak Föld körüli felfedezőútra invitál az 1000 álomcél című utazási album, amely elénk tárja a világ legkülönlegesebb és legszebb tájait, nevezetességeit. A kiválasztott ezres listában ókori műemlékek, híres múzeumok, illetve varázslatos természeti látványosságok egyaránt helyet kaptak. Így akár egy nap alatt megjárhatjuk a Comói-tavat, az iráni Persepolist, a bilbaói Guggenheim múzeumot és a colorádói Mesa Verde Nemzeti Parkot.
(1000 álomcél, Alexandra Kiadó)

Búvárkalauz

Ne utazzunk el nélkülük! 2

Ha megbabonázott minket a tenger szépsége, legyünk akár kezdő vagy haladó búvárok, számos merülőhely vár ránk az egész világon. Monty Halls ezekből választotta ki a 60 legszebbet és ajánlja nekünk csodálatos fotókkal, praktikus információkkal (pl. vízhőmérséklet, látótávolság). A merülőhelyekre vonatkozó részletes leírások és térképek alapján könnyen megtervezhetjük a következő búvárutunkat, csak győzzünk válogatni az egyiptomi, mauritiusi, malajziai, mexikói, olaszországi vagy éppen skóciai merülőhelyek közül. A gazdagon illusztrált kézikönyv a helyi földrajzi adottságok és tengeri élővilág mellett az adott merülőhely közelében fellelhető búvárközpontok és -szervezetek elérhetőségeit (cím, telefonszám, weboldal) is összegyűjtötte, így nekünk elég a különleges halakra, korallmezőkre és hajóroncsokra koncentrálnunk.
(Monty Halls: Merülés, Alexandra Kiadó)

Fedezzük fel Indiát!

Ne utazzunk el nélkülük! 2

Ha az Oscar-díjas Gettómilliomos című film még inkább felkeltette az érdeklődésünket India iránt, átmenetileg az India 100 csodája című albummal csillapíthatjuk utazási étvágyunkat. A kötetet bárhol is nyitjuk ki, egyből megelevenednek előttünk az 5000 éves civilizációja kulturális és természeti kincsei az amarnathi barlang jégkúpjától kezdve a csontvázak százait tartalmazó Rupkund-tóig. Sőt a könyv lenyűgöző fotói és izgalmas történetei révén a hajdani maharadzsák vonatára is felszállhatunk, valamint vad krokodilokat és indiai ludat leshetünk meg a Csambal Vadrezervátumban, de Kadzsuráhó templomainak erotikus domborműveiről is lehull a lepel.
(India 100 csodája, Alexandra Kiadó)

Ha irány a tengerpart

Legyen akár egy görög-szigeteki, mallorcai, olasz adriai, korfui vagy éppen korzikai nyaralás betervezve még a szezonba, a megfelelő útikönyvvel ott sem érezzük magunkat elveszve. A papír útitársat forgatva nemcsak élvezetesebb lesz a kikapcsolódás, hanem még az éttermek, üzletek és piacok jellegzetességéről, valamint az adott hely történelmi és kulturális örökségéről is megtudunk mindent.

(fotó: F.C./FN)

(fotó: F.C./FN)

A praktikus Mallorca-útikönyv részletes térképekkel segíti a szigeten való tájékozódást, míg az Útitárs sorozat A görög szigetek című kötete különleges nyaralási programokat és túrákat is kínál, ráadásul táblázattal segít a megfelelő sziget kiválasztásában. A Marco Polo-sorozat megfelelő útikalauzai 15-15 biztos tippet adnak a Korfura, Korzikára vagy esetleg az olasz Adriára készülőknek.
(Mallorca, Geographia Kiadó; A Görög szigetek, Panemex Kiadó; Olasz Adria, Corvina Kiadó; Korfu, Corvina Kiadó; Korzika, Corvina Kiadó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik