Élet-Stílus

Újra együtt Debrecenben a Munkácsy-trilógia

Ismét együtt van Debrecenben Munkácsy Mihály híres trilógiája: Kanadából hétfőn megérkezett a hiányzó kép, a Krisztus Pilátus előtt című alkotás - jelentette be a Déri Múzeum előtt rögtönzött sajtótájékoztatón Rácz Róbert, a hajdú-bihari önkormányzat elnöke és Kósa Lajos polgármester.

Tájékoztatásuk szerint 2012-ig biztosan együtt lesz látható Debrecenben a három kép: a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo, a Pákh Imre Amerikában élő gyűjtő tulajdonában lévő, de örökös debreceni letétbe helyezett Golgota és a kanadai Hamilton Galéria tulajdonát képező Krisztus Pilátus előtt.

Debrecenből Kanadába, majd Debrecenbe

Debrecen ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében, hogy véglegesen a városban maradhasson a teljes trilógia – mondta Kósa Lajos, miközben a tűzoltók hatalmas daruval megkezdték a ládába csomagolt, nagyméretű kép beemelését a Déri Múzeum kupolatermének ablakán.

Rácz Róbert emlékeztetett arra, hogy 2002 és 2007 között volt utoljára együtt a három kép Debrecenben. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2007 decemberében szállították vissza Kanadába, ahol azt 2008 tavaszán bemutatták, majd feltekert állapotban raktározták.

Debrecen megvenné a képet

A kanadai kulturális örökség részévé nyilvánított festmény 2012-ig nem idegeníthető el, ugyanis az ottani törvények szerint csak akkor jár le a korábbi ajándékozáshoz kötött adókedvezmény. A Hamilton Galériának 2012 után fel kell ajánlania a képet az ottani múzeumoknak, amelyek közül azt bármelyik megvásárolhatja kanadai állami pénzből – magyarázta a részleteket a közgyűlési elnök. Hozzátette: amennyiben a kanadai múzeumok nem tartanak igényt a festményre, csak akkor nyílik lehetőség rá, hogy más vásárolja meg a képet.

Kósa Lajos szerint Debrecennek szándékában áll, hogy valamilyen módon megvegye az alkotást. Olyan kulturális örökségről van szó, amelyre mindenképpen kell pénzt keríteni – mondta a polgármester.

A Krisztus Pilátus előtt című festmény szállítási, biztosítási és restaurálási költségeit, illetve az évente 50 ezer kanadai dollár ( több mint 8,5 millió forint) letéti díjat a Hajdú-Bihar megyei és a debreceni városi önkormányzat fele-fele arányban fedezi – közölték az önkormányzati vezetők.

A három képet először augusztus 19-én tekintheti meg a nagyközönség a debreceni Déri Múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik