Élet-Stílus

A negyeddöntőben kikapott a női pólóválogatott

A női vízilabda-válogatott 9-7-re kikapott a kanadai csapattól a római vizes világbajnokság hétfői negyeddöntőjében. Ezt azt jelenti, hogy Petrovics Mátyás szövetségi kapitány együttese szerdán az orosz-holland párharc vesztesével találkozik az 5-8. helyért.

Kanada női csapata jó ideje tagja a sportági világelitnek, és rendre nagy harcot vív a két együttes, ha összekerül egy-egy nemzetközi viadalon. Legutóbb éppenséggel az észak-amerikaiak nyertek 11-9-re, méghozzá alig több mint három hete egy hollandiai előkészületi tornán.

Ahol még valóban a formába hozásra, az alakulat összekovácsolására esett a hangsúly, legalábbis magyar részről egészen biztosan, hiszen az új – február óta hivatalban levő – szövetség kapitány, Petrovics Mátyás a németalföldi kiruccanást is még elsősorban a csapatépítésre, az új játékosok beillesztésére szánta.

A római vb-n azonban már a csúcsforma elérése került előtérbe, ennél fogva Kanada ellen – a három csoportmeccsen mutatott, alapjában kiváló, és egyformán győzelmet hozó játék után – erőteljes, mutatós és főleg hatékony pólót várt szakember és szurkoló egyformán. Leginkább pedig újabb sikert, hiszen a győzelem már elődöntőbe jutást ért.

A meccs nyitányaként magyar támadás végén kanadai kapufán csattant a labda, majd ugyanez még kétszer megismétlődött, miközben az ellenfél két emberelőnyös helyzetből is betalált (0-2).

Bő két perccel az első negyed lejárta előtt Drávucz Rita élt a fór adta eséllyel, majd ugyanő lőtte ki akcióból a bal felső sarkot (2-2).

A folytatásban Szűcs Gabriella bombázott a jobb felső sarokba előnyben, de jött a válasz (3-3). A csapatkapitány Pelle Anikó a változatosság kedvéért a bal alsót választotta, ám ezt sem hagyták felelet nélkül az újabb és újabb emberelőnyt kapott kanadaiak (4-4).

A nagyszünet után a 6 az 5 elleni játék gyakorlására megint az észak-amerikaiak kaptak lehetőséget, éltek is vele, ám Takács Orsolya akciógóljával egyenlített a magyar csapat (5-5). Egy bombagóllal azonban megint amott volt a vezetés, majd egy ügyes pattintással duplájára nőtt az előny (5-7).

Tóth Ildikó harcol a labdáért (MTI)

Tóth Ildikó harcol a labdáért (MTI)

A ritka magyar fórok egyikéből lehetett volna szépíteni, de nem sikerült, ráadásul a vízi “brusztolást” is sokkal jobban bírta a fizikailag is erős rivális, így kétgólos hátrány behozásának a feladata várt a magyar együttesre az utolsó nyolc percben. Amelynek nehézségi foka tovább nőtt, miután rögtön egy ejtésből 8-5 lett “oda”.

Távoli lövésből és emberelőnyből is csak kapufára tellett Pellééktől, mígnem Szűcs – szűk öt perccel a vége előtt – hatalmas lövést zúdított a kanadai kapuba (6-8). A további felzárkózás helyett azonban – megint emberelőnynél – kanadai gól következett (6-9), s eldőlt minden, Tóth Ildikó centergólja már mit sem változtatott a lényegen.

Kanada csapata elődöntős, míg Magyarország válogatottja, amely az orosz-holland mérkőzés vesztesével találkozik szerdán (11:40), a legjobb esetben is már csak az ötödik lehet.

nyilatkozat

Petrovics Mátyás:
“Fiatal, átalakuló csapat a miénk, ha majd több tétmeccs lesz mögöttük, meg fogjuk tudni nyerni az ilyen mérkőzéseket is. A kanadai jóval összeszokottabb csapat, ők tavaly augusztus óta együtt készülnek, s ez meg is látszott, ráadásul fizikailag is tökéletesen felkészültek, bár erőben felvettük velük a versenyt, a támadójátékunk nem működött. 5-5-nél meg kellett volna fognunk a meccset, de két gyors gólt kaptunk, onnan kezdve pedig már csak futottunk az eredmény után. Megpróbálunk javítani, bár az sem lesz könnyű, hiszen lehet, hogy az olimpiai bajnok hollandokat kapjuk riválisnak.”

vizes vb, Róma

Női vízilabda, negyeddöntő:
Kanada-Magyarország 9-7 (2-2, 2-2, 3-1, 2-2)
Magyar góldobók: Drávucz, Szűcs 2-2, Pelle, Takács, Tóth 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik