Élet-Stílus

Massa kommunikál és mozog

A Magyar Nagydíj időmérő edzésén súlyos balesetet szenvedő Felipe Massát továbbra is a Honvéd-kórház intenzív osztályán kezelik. A pilóta kommunikál, hamarosan átszállíthatják Párizsba.

Felipe Massa néhány napig még biztosan nem hagyhatja el a Honvéd-kórház intenzív osztályát, de a pilóta egyre jobban reagál a kezelésekre. Először vasárnap, felesége érkezésekor ébresztették fel a mesterséges kómából, azóta ez többször megtörtént a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint. Massa minden esetben képes volt az aktív kommunikációra: ha beszélnek hozzá, visszajelzéseket ad, kezét-lábát mozgatni tudja, ez pedig mindenképp jó jelnek tekinthető.

Bocskai István szerint hamarosan elkezdődhet a lassú felépülés, de a kedvező fejlemények ellenére sem lehet még biztosan kijelenteni, hogy nem történt-e maradandó károsodás. Massán mindenesetre ultrahangos vizsgálatot is elvégeztek, ennek eredménye megnyugtató volt, nem gyülemlett fel az egészségesnél több víz emésztőrendszerében.

A Ferrari csapat tagjai távoznak a Honvéd-kórházból (MTI)

A Ferrari csapat tagjai távoznak a Honvéd-kórházból (MTI)

Massával nemzetközileg elismert idegspecialisták foglalkoznak az Európa egyik legkorszerűbb intézményének számító Honvéd-kórházban, hétfőn újabb CT-vizsgálat lesz, amely megerősítheti a vasárnapi pozitív eredményeket.

Dino Altmann, Massa személyes orvosa, kizárta a neurológiai károsodás lehetőségét, egy brazil lap szerint nincs akadálya annak, hogy a pilótát, amennyiben tovább javul állapota, átszállítsák Párizsba, a Pitié-Salpetriére Klinikára.

Itt dr. Gerard Saillant betege lesz, a francia professzor kezelte Michael Schumachert is 1999-es, silverstone-i balesete után.

Kora estére ígérik a részletes jelentést

A brazil pilóta állapotáról a Honvéd-kórház személyzete délután 18 órától tart sajtótájékoztatót. Az elhangzottakat természetesen nyomon követhetik az FN.hu-n.

Rob Smedley, Massa versenymérnöke közben nyilatkozott a BBC-nek, szerinte most már olyan dolgokban is reménykedik a csapat, amelyekről szombaton még szó sem lehetett. Smedley a visszatérésről egyelőre nem akart beszélni, szerinte most nem Massa sportkarrierje a legfontosabb, hanem az, hogy minél előbb egészséges legyen.

Időben reagáltak az orvosok (MTI)

Időben reagáltak az orvosok (MTI)

Massa családja után a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is Budapestre érkezett, hogy személyesen tájékozódjon a versenyző állapotáról. „Remélem, hogy jó híreim lesznek! A mai eredményt, amely idei legjobbunk, Felipének ajánljuk” – mondta az elnök tegnap az elutazás előtt.

Massát a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérőjén találta fejbe az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt rugó, s ezután óriási sebességgel a gumifalnak csapódott. Koponyatöréssel szállították be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) intenzív osztályára, ahol még aznap megoperálták.

Állapotát súlyos, életveszélyes, de stabilként írták le az orvosok, amely egyébként hasonló sérülések után szokásos protokollnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik