Élet-Stílus

Ciprus vesztett a varázsából

A szigetország idegenforgalmi bevétele 15,8 százalékkal csökkent az idei első félévben a múlt év azonos időszakához képest, s a földközi-tengeri szigetországba a tavalyinál 10,8 százalékkal kevesebb turista érkezett - közölte hétfőn a nicosiai statisztikai hivatal.

Tájékoztatása szerint Ciprusnak 2009 első felében 565,8 milliárd eurós bevétele származott az idegenforgalomból, szemben 2008 első felének 671,9 millió eurós bevételével. Az ágazat idén júniusban 175,4 millió eurós bevételre tett szert, 23,6 százalékkal kisebbre, mint az előző év hatodik hónapjában. A vendégszám idén júniusban 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az idegenforgalom a ciprusi hazai össztermék (GDP) több mint 10 százalékát állítja elő. Idén várhatóan egész évben kevesebb turista látogat a szigetországba, mint tavaly. Az idegenforgalom általános visszaesése mellett Ciprust különösen súlyosan érinti a brit font árfolyamának gyengülése, ezzel ugyanis csökkent az egykori gyarmattartó Nagy-Britanniából – hagyományosan a legnagyobb küldő országból – érkező turisták fizetőképessége. A nicosiai pénzügyminisztérium emiatt idén csupán egyszázalékos GDP-növekedésre számít a tavalyi 3,7 százalék után.

Más országokban is visszaesést tapasztaltak az elmúlt hónapokban: az idei első hat hónapban 23,6 millió külföldi látogatott Spanyolországba, 11,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Görögországba közel 9 százalékkal kevesebb turista érkezett 2009 első öt hónapjában – május végéig 2,37 millió -, és 24 százalékkel kevesebbet költöttek májusban, mint egy évvel korábban. Horvátországban 9 százalékkal csökkent a turisták száma az év első öt hónapjában, 1,8 millióra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik