Élet-Stílus

Kiss: örülnék, ha mindenki fecskében úszna

Nem örül az utóbbi években kirobbant dresszháborúnak a magyar szövetségi kapitány, ugyanakkor elismeri, hogy nem árt a sportágnak a reklám. A csapat tagjaitól 3-4 érmet vár Kiss László a római világbajnokságon, ahol a mieink is csúcstechnikával állhatnak majd a rajtköre.

A FINA elfogadta az összes magyar ruhát?

Minden rendben volt. Szerencsére nem nekünk, hanem a gyártónak kellett bemutatnia az új csúcsruhát Rómában. Most már a versenyzőinken múlik a jó szereplés. A ruhákkal nincsen gond, véleményem szerint a világon a három legjobb közé tartozó Arena X-Glide típusban fognak úszni valamennyien.

Meddig tarthat a dresszháború?

A szövetség főtitkára, Ruza József csak rongyos forradalomként emlegeti a helyzetet. Bízom abban, hogy az elkövetkező időszakban sikerül rendezni. A nemzetközi szövetség a római világbajnokság alatt új elnököt választ, nagyon sok függ az ő hozzáállásától. (A hírek szerint Julio César Maglione, a NOB tagja az egyedüli jelölt a FINA első emberének tisztére – a szerk.)

Kiss: örülnék, ha mindenki fecskében úszna 1

Önnek mi a személyes véleménye?

Nem lenne ellenemre, ha a versenyzők ismét hagyományos fecskében mérnék össze az erejüket, és nem a technika, hanem a tudás döntene az eredményről. Tisztában vagyok azzal, hogy erre semmi esély nincsen, mert itt is a pénzt beszél.

Bízom benne, hogy az új elnök megpróbál rendet tenni ebben a káoszban, és a sportszergyártók bizonyos megszabott keretek között fejleszthetik csak a legújabb űrruhákat. Egyelőre semmit sem tudni, várni kell a leendő elnök véleményére.

Azt ugyanakkor el kell ismerni, hogy a médiában soha nem foglalkoztak ennyit az úszósporttal. A szövetség honlapján nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg az úszás a legkeresettebb sportág Magyarországon.

Valóban, kétségkívül vannak ennek a dresszháborúnak pozitív hatásai. Óriási reklámértéke van annak, hogy a sajtó folyamatosan foglalkozik a sportággal.

Másrészről nagyon fontos megemlíteni, hogy a fiatalok az úszók közül választanak maguknak példaképet, sokan jelentkeznek az edzéseken. Ha már a fiataloknál tartunk, nem szeretnénk őket azzal elriasztani, hogy nekik is be kell szerezniük a méregdrága ruhákat, ezért a serdülőkorig tiltjuk versenyeken a használatukat. Csakis a tehetség számít. Tudomásom szerint több más országban is hasonló szabályok vannak érvényben.

Korábban felmerült a bojkott lehetősége.

A magyar szövetség soha nem állított ilyesmit, a franciák fenyegetőztek, de azt gondolom, ők sem akarnak lemaradni.

Térjünk át a mieinkre, milyen eredménnyel lenne elégedett?

Ne várjon tőlem jóslatokat, rendkívül szoros lett a nemzetközi élmezőny, részben a ruháknak köszönhetően. Kétszer annyi riválisuk van az úszóinknak, így már az előfutamokat sem lehet félvállról venni.

Mégis, hány éremmel lenne elégedett?

4-5 olyan úszónk van, aki odaérhet a dobogóra: Cseh László, Kis Gergő, Gyurta Dániel a fiúknál, a lányok közül pedig Verrasztó Evelyn és Hosszú Kati.

Cseh László az országos bajnokság után még panaszkodott az új dresszre, elmondása szerint alig kapott benne levegőt. Sikerült orvosolni a problémát?

Laci is megkapta a továbbfejlesztett verziót, ráadásul az ob-n eggyel kisebb számú ruhában úszott, nem csoda, hogy kényelmetlenül érezte magát benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik