Élet-Stílus

Star Wars-forgatás Magyarországon?

Bár George Lucas mindig nagyon titkolózik új filmjei forgatása kapcsán, de elképzelhető, hogy Magyarországon fogják elkészíteni a Csillagok háborúja televíziós változatát. Mindez olyan 150 millió dolláros bevételt jelentene az országnak. Egyelőre konkrét felkérés nem érkezett.

A hír alapja, hogy a rendező a The Wall Street Journalban is megerősítette azt a kritikáját, hogy az eredetileg a forgatásra kiszemelt Csehországban kedvezőtlenebbek az adózási feltételek, mint például Magyarországon. Ezt korábban már a cseh kormánynak címzett nyílt levélben is kifogásolta Lucas. “Filmesként mindig abba az országba megyek, ahol a legjobb személyi feltételek mellett a legtöbb az ösztönzés az adózás területén” – idézte internetes kiadásában a lap pénteken.

Jedik Magyarországon?

Jedik Magyarországon?

Csehországban 2008-ban a külföldi filmgyártók által kiadott összegek 85 százalékkal, 40 millió dollárra estek vissza a csúcsévnek számító 2003-as esztendő 270 millió dollárjáról. Magyarországon viszont az előrelátó adó- és iparpolitikai tervezésnek köszönhetően fellendült a filmipar. Tavaly a filmgyártók mintegy 250 millió dollárt költöttek el az országban, ebből a külföldi filmesek kiadása 150 millió volt – írja a WSJ a Mozgókép Alapítvány adatait ismertetve. “Megváltozott a sorrend: a filmgyártók először Prágát választották, Magyarországot csak utána, most pedig Magyarország áll az első, Prága pedig a második helyen” – idézi a lap Howard Ellist, a budapesti székhelyű Mid Atlantic Films tulajdonosát és ügyvezető igazgatóját.

Zákonyi S. Tamás (Flashback Produkció) az FN kérdésére elmondta, hogy konkrét felkérésről nem hallott egyelőre. A München című Spielberg-film itthoni producere szerint Magyarországon egy-két cég volna képes arra, hogy lebonyolítson egy ilyen nagyságrendű munkát. Viszont van több olyan kibérelhető stúdió is, amely megfelelő színvonalon ki tudná szolgálni Lucasék igényeit.

Óriási dolog volna, ha egy ekkora horderejű produkció Magyarországon készülhetne el. A München olyan 15 millió dollárt hozott az országnak a nyolc hónapos munkálatok során, itt ennek tízszereséről van szó – emlékeztet Zákonyi. A magyar producerek egyelőre annyit tudnak tenni, hogy a baráti, üzleti kapcsolataikat, lobbiérvényesítő képességeiket „csúcsrajáratják”, hogy meggyőzzék a Skywalker-saga kitalálóját a magyar gyártás előnyeiről. A filmtörvény mindenesetre egy jó adu a kezükben. Az “erő” viszont Lucasékkal van: ők döntenek.

Július elején még Csehországot jelölték meg a forgatás helyszínének. Rick McCallum, a Star Wars-filmek producere a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon a cseh televíziónak elmondta, hogy az új sorozat munkálataira 100-150 millió dollárt (20-30 milliárd forint) költenének el az országban, ami szerinte kiváló helyszínt és megfelelő szakmai hátteret nyújt a stáb számára. Már akkor is hozzátette ugyanakkor, hogy a környező országokkal – például Magyarországgal – szemben a cseh állam nem kínál adókedvezményeket a filmeseknek. George Lucas azzal érvelt a Mlada fronta Dnes című napilapnak nyilatkozva, hogy a Star Wars-projekt négy évre adna munkát közvetlenül 200, közvetve 500 helyi alkalmazottnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik