Élet-Stílus

Hét sérült és hét előállított az Újpest-meccsen

Három rendőr és négy szurkoló sérült meg a csütörtöki Újpest FC-Steaua Bucaresti Európa Liga-találkozón, amelynek kapcsán hét személyt állítottak elő. Péntek hajnalban további nyolc rendőrt kellett ellátni egy közúti baleset miatt.

A nagyobb botrány ugyan elmaradt, ugyanakkor nem volt teljesen problémamentes a Steaua budapesti vendégjátéka.

A román szurkolókat rendőrök kísérték a határtól Budapestig, öt autóbusz és további négy-öt személyautó, illetve három mikrobusz alkotta konvoj útja zavartalan volt a stadionig.

Bár a mérkőzést megelőzően arról szólt a fáma, hogy a drapériát nem lehet bevinni a Szusza Ferenc Stadionba, a magyar és a román szurkolóknak mégis sikerült becsempészniük néhány írott üzenetet (mint kiderült, pirotechnikai eszközök is maradtak a zsebekben), a Hír TV Hiradója szerint viszont az „Erdély a Miénk!” felirattal ellátott drapéria fennakadt a szűrésen.

Román szurkolók (Galéria)

Román szurkolók (Galéria)

Egy-egy kósza „Vesszen Trianon”-tól eltekintve a szünetig viszonylagos nyugalom volt a lelátón. A műsorközlő egyébként folyamatosan arra kérte az Újpest-tábort, hogy tartózkodjon az efféle bekiabálásoktól, mivel az Európai Labdarúgó-szövetség megfigyelői ott voltak a lelátón, és árgus szemekkel figyeltek.

Az UEFA egyébként a múlt heti, bukaresti meccsen történt incidensek és a hazai szurkolók által kifeszített gyalázkodó felirat miatt 50 ezer euróra megbüntette a házigazda Steaua Bucaresti csapatát.

A komoly biztonsági intézkedések ellenére szurkolói rendbontás miatt mintegy húszperces késéssel kezdődött csak el a második félidő.

A magyar szurkolók a szünetben ugyanis görögtűzzel dobálták meg a román drukkereket, akik székekkel „válaszoltak”.
Ezt követően a Steaua Bucaresti fanatikusai átmásztak a kerítésen a lezárt szektorba, ahova a rohamrendőrök is bevonultak, s könnygáz bevetésével állították helyre a rendet.

Megindultak a vendég fanatikusok (Még több kép)

Megindultak a vendég fanatikusok (Még több kép)

A 2-1-es román győzelemmel (a Steaua 4-1-gyel jutott tovább) zárult mérkőzést követően az újpesti szurkolók megpróbálták megközelíteni a román drukkerek buszait, s közben folyamatosan támadták a rendőröket, akik azonban megakadályozták a szurkolók összekeveredését, így a román drukkereket sem ideutazásuk, sem hazautazásuk során nem érte atrocitás.

A román szurkolók rendőri segítséggel és kísérettel hagyták el a helyszínt – olvasható a rendőrság honlapján megjelent közleményben, amely szerint az este során három rendőr sérült meg, valamint négy szurkolót kellett a mentőknek ellátniuk.

A négy civil sérült közül hárman román állampolgárok, egy sérült pedig magyar, ők mindannyian könnyű sérülést szenvedtek.
A mérkőzés kapcsán összesen hét személyt állítottak elő a rendőrök, s további egy személlyel szemben tettek feljelentést, aki közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokolt.

Alaposan megrongálódott a rendőrségi kisbusz (MTI)

Alaposan megrongálódott a rendőrségi kisbusz (MTI)

A sérült rendőrök száma hajnalban tovább nőtt – nyolc egyenruhást kellett ellátni, miután egy, a Steaua Bucuresti szurkolóit szállító busz összeütközött egy rendőrautóval Nagylak közelében. A balesetben a Készenléti Rendőrség munkatársai sérültek meg, négyen súlyosan, négyen könnyebben, őket a makói kórházba és szegedi klinikákra szállították a mentők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik