Élet-Stílus

Űrturisták kerestetnek

Egyre fokozódik a verseny az űrturizmusban. Az eddig monopolhelyzetben lévő amerikai társaság mellé újabb vetélytársak igyekeznek felzárkózni, és az űrbe vinni azokat a pénzes turistákat, akik megengedhetik maguknak a 25-40 millió dolláros kiruccanást. Ám ahogy a légitársaságoknál, úgy az űrutazásokat szervező cégek körében is kezdenek megjelenni az olcsóbb kategóriájú, fapados változatok is.

Bárki – minimum 20-25 millió dollárral a zsebében – Charles Simonyi nyomdokaiba léphet, ugyanis 2001 óta már folyamatosan visznek fel turistákat az űrbe. Az űrutazások szervezését a Space Adventures nyitotta meg, amely az elmúlt 8 évben jó pénzért már 6 magánember űrbeli látogatását szervezte. Az amerikai cég a Roszkoszmosszal (orosz űrhajózási hivatallal) kötött szerződés szerint 1999 óta menedzseli az űrturisták utazásait, amelynek során a Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás meglátogatására és a többnapos ott tartózkodásra is van lehetőség. Míg az első 5 űrturistának mintegy 20 millió dollárt, addig a hatodik űrutasnak már 30 millió dollárt kellett fizetnie a gyermekkori álom beteljesüléséért. Charles Simonyinak a második űrutazása viszont már 35 millió dollárra rúgott.

A Nemzetközi űrállomást eddig megjárt űrturisták:

Dennis Tito (2001), amerikai üzletember
Mark Shuttleworth (2002), dél-afrikai informatikus-vállalkozó
Gregory Olsen (2005), amerikai üzletember és tudós
Anousheh Ansari (2006), első női űrturista, iráni származású amerikai üzletasszony
Charles Simonyi (2007), magyar származású amerikai szoftverfejlesztő
Richard Garriott (2008), amerikai számítógépjáték-fejlesztő
Charles Simonyi (2009)

A következő, 7. űrturista valószínűleg Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója és vezetője lesz, aki várhatóan 2009 szeptemberében látogat majd el a Nemzetközi Űrállomásra.

Bejelentkeztek a vetélytársak

A Space Adventures társaság az utóbbi években egyre több, űrturizmusra alakult riválist kapott, mint például a Virgin Galactic, a Rocketplane Limited, a SpaceX, a Blue Origin, az Armadillo Aerospace és az európai EADS Astrium.

Richard Branson űrrepülési cége, a Virgin Galactic, amely 2004-ben alakult, szuborbitális utakat (az utasokat 100-110 km magasba viszik majd fel, ahol öt percen keresztül tartó súlytalanságban lesz részük) hirdet 2010-re. A brit milliárdos egy éve mutatta be a tömeges és olcsó magán űrutazásokhoz tervezett, szénszálból készült űrrepülőgépét. Branson immár 5 éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgéptervezővel (aki a SpaceShipOne konstruktőre) a projekten, amelynek keretében a súlytalanság élményét biztosító űrutazásra invitálnak. Spaceport America néven megkezdődött egy űrkikötő építése is z USA-beli Új-Mexikóban, – ahol mellesleg a cég székhelye is található – nem messze a White Sands Missile Range katonai támaszponttól.

Simonyi kétszer is megjárta a világűrt (fotó: MTI/EPA)

Simonyi kétszer is megjárta a világűrt (fotó: MTI/EPA)

A Virgin Galactic 2010-től innen indítaná az űrturistáit. Eddig világszerte több mint 250 érdeklődő jelentkezett (fejenként több mint 20 ezer dollár előleget befizetve) a 200 ezer dollárra becsült űrutazásra, amely valójában egy két és fél órás utazás lenne egy négyszemélyes SpaceshipTwo rakéta-repülőgéppel: az utasok 15 percet töltenek el az űrben, és mindössze 5 percet a súlytalanság állapotában. Az összegbe beletartozik egy háromnapos kiképzési program is. A tervek szerint az elkövetkezendő öt évben az űrbe körülbelül 3000 turista látogat majd el. Az űrutazásokra már az interneten foglalhatunk repülőjegyet, vagy pedig világszerte a társaság 29 akkreditált ügynökségénél.

Az ugyancsak amerikai Rocketplane Limited cég az oklahomai űrrepülőtérről vinne fel utasokat 100 km magasságig. A 3-5 perces súlytalansági állapotot kínáló űrutazást fejenként 150–160 ezer dollárért árulják. Ugyancsak a világűrbe ajánl utazásokat a Blue Origin nevű űrturizmus-vállalkozás, amelyet 2005-ben alapított Jeff Bezos, az Amazon.com tulajdonosa. A texasi székhelyű cég szuborbitális és orbitális (Föld körüli pályán történő) repülésre is képes utasszállító űrhajót fejleszt, és egy háromszemélyes űrjárművével vinné fel az űrbe a turistákat.

Fapados űrutazások

A Virgin Galactic versenytársai között található az európai űrtechnológiai óriáscég, az EADS (Európai Légi Védelem és Űr Társaság) Astrium, amely szintén szuborbitális rakéta-repülőgépet fejleszt. A francia-német-spanyol EADS Astrium repülőjén – amely száz kilométeres magasságba repíti utasait – hárompercnyi súlytalanság élhető majd át 150-200 ezer euróért. A tervek szerint az európai cég 2012-ben indítja a menetrend szerinti járatait (heti egy repüléssel) a világűrbe.

Richard Branson az American Museum of Natural Historyban 2008. január 23-án óriási sajtóérdeklődés mellett bemutatta a Virgin Galactic új űrrepülőgépét a SpaceShipTwo-t,

Richard Branson bemutatja a Virgin Galactic új űrrepülőgépét a SpaceShipTwo-t (fotó: MTI/EPA)

Ugyancsak az űrturizmus beindítását tervezi a SpaceX (Space Exploration Technologies) vállalat, amelyet a fizikusként végzett Elon Musk, a PayPal alapítója hozott létre, valamint a John Carmack nevéhez fűződő texasi Armadillo Aerospace nevű vállalkozás. Az XCOR Aerospace Inc. nevű kaliforniai társaság azonban fapados űrtúrát kínál: 95 ezer dolláros áron (19,5 millió forint) kívánja árusítani a jegyeket az útjaira, amely valójában 61 kilométer magasba vivő, ám a starttól a leszállásig mindössze félórás űrutazás. Az utasok körülbelül egy percig lesznek a súlytalanság állapotában, ráadásul azt nem is élvezhetik szabadon lebegve (ugyanis az üléseikhez szíjazzák őket) ellentétben a Virgin Galactic űrturistáival. Az érdeklődők a Lynx nevű űrjárművel utaznának, amelyet egy tapasztalt űrhajós vinne fel az űrbe. Az űrjármű kísérleti repüléseire a tervek szerint 2010-ben kerül sor.

A svédek is beszállnak

A Spacesport Sweden nevű skandináv társaság Svédország területéről tervez rövid űrutazásokat indítani, 200 ezer dollárért. Az első svéd szervezésű űrjáratokat 2011-ben még az USA-ból fogják fellőni, de a cég elképzelései szerint 2012-től már Svédország területéről (Kirunából) indulnának az űrrepülőgépek. Bár a szervezők svédek, az űrhajókat azonban a fent említett brit milliárdos, Richard Branson cége, a Virgin Galactic adná. A Spacesport Sweden az űrturistákat 110 kilométer magasba vinné fel, ahol csak néhány percig élvezhetik a súlytalanság állapotát. A svéd társaság már körülbelül 300 jegyet értékesített, az első űrturisták főleg dánok, finnek és svédek lennének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik