Élet-Stílus

Pettkó: a vagyonadó a lakosság felét érinti

Nemcsak a harmincmillió forintnál értékesebb ingatlanok után kell majd adózni jövőre - jelentette ki Pettkó András, aki szerint a vagyonadó a lakosság felét fogja érinteni.

A független képviselő közölte: a törvény értelmében akár egy tízmillió forint értékű panellakás is adóköteles lehet, ha a tulajdonos nem él benne életvitelszerűen. Hozzátette, a Fidesz ugyan megígérte, hogy a választások megnyerése után megszünteti az adótípust, de az adóbevallásokat akár már azt megelőzően, február és május között el kell készíteni.

Kitért arra is, hogy az alkalmazottaknak nyilatkozniuk kell ingatlanjaikról az adóbevallásukat elkészítő munkaadónak, pedig annak ehhez nem lenne köze. Pettkó András bemutatott egy adószakértő által készített internetes kalkulátort. Közölte, hogy ennek elkészítése az állam feladata lett volna.
Úgy összegezte, hogy az adónem bevezetése kapcsán teljes káosz keletkezett.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő adószakértő, Angyal József a törvény több hiányosságát is kiemelte. Azt mondta, hogy kimaradt a jogszabályból az illetéktörvényre való hivatkozás. Közölte, ez azt jelenti, hogy januártól az adóhatóság revizorai szabadon beléphetnek majd a lakásokba.

Emlékeztetett arra, hogy egy hete az Alkotmánybírósághoz fordult egy beadvánnyal az ügyben. Kijelentette azt is, hogy számításai szerint a vagyonadó a lakosság felét fogja érinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik