Élet-Stílus

Kiirtották a tobzoskát Délkelet-Ázsiában?

Kambodzsából, Vietnamból és Laosz nagy területéről gyakorlatilag eltűnt a tobzoska: húsáért és pikkelyéért keresett árucikk az illegális piacokon.

A TRAFFIC vadvédelmi ellenőrző hálózat szakemberei szerint az ázsiai tobzoska húsának és pikkelyeinek illegális kereskedelme, az egyre növekvő kínai kereslet és a hatástalan törvények miatt a pikkelyes emlős eltűnt Kambodzsa, Vietnam és Laosz nagy területeiről – közölte a WWF Magyarország.

Kínában nagy közkedvelt étel a tobzoskahús, és az állat testrészeinek felhasználása is elterjedt a hagyományos kínai gyógyászatban. A folyamatosan növekvő igény és a csökkenő kínai vadon élő populáció következtében az utóbbi években Délkelet-Ázsiából csempészik a tobzoskákat. Ennek hatására a térség országaiban is erős hanyatlásnak indultak a vadon élő populációk.

Tobzoska a bőrében és bőr tobzoska nélkül (forrás: Stephen Hogg/WWF Malaysia és Wil Luilf/WWF-Canon)

Tobzoska a bőrében és bőr tobzoska nélkül (forrás: Stephen Hogg/WWF Malaysia és Wil Luilf/WWF-Canon)

traffic

A Traffic hálózatát az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) és a WWF azért hozta létre, hogy segítse a Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről rendelkező egyezmény (CITES) végrehajtását.

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint is tiltott a nemzetközi kereskedelmük, ám a szabályozásnak kevés hatása van az illegális kereskedelemre. A vadászok és a kereskedők szerint Kambodzsa, Vietnám és Laosz erdeiben olyan kevés tobzoska maradt, hogy most már kénytelenek Délkelet-Ázsia utolsó megmaradt élőhelyeiről vagy még távolabbról beszerezni őket.

Ez év márciusában többek között 24 tonna Szumátráról és Indonéziából származó fagyasztott tobzoskát foglaltak le Vietnámban, valamint 14 tonna fagyasztott húst Szumátrán idén áprilisban. Nemrégiben afrikai tobzoskát is lefoglaltak Ázsiában. A tobzoskák évente dollármilliókat takarítanak meg nekünk a kártevőirtásban – nyilatkozta Dr. Simon Stuart, az IUCN szakembere. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megfeledkezzünk a hangyák és termeszek természetes ellenségeiként betöltött ökológiai szerepükről – tette hozzá.

A összes illegálisan árult tobzoska a természetből származik, mivel kereskedelmi mértékben nem lehet szaporítani őket. A vadonban a tobzoskák szaporodása lassú, egyszerre csak egy kicsinyük születik. Hangyával, termesszel táplálkoznak, mellső lábukon található erőteljes karmaikkal tépik fel a rovarok várát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik