Élet-Stílus

A világ legszebb tengerpartjai

Fehér- vagy aranyhomokos, köves vagy sziklás – a lényeg a paradicsomi környezet és a kristálytiszta tenger. Seychelle, Törökország, Hawaii, Dél-Afrika és Kolumbia egyaránt szerepel az FN top 10-es összeállításában, amely több nemzetközi utazási portál listáin alapul.


Pink Sands (Harbour-sziget, Bahamák)


Legelésző vadlovak, a parton megbúvó kagylók miatt a naplementekor lazacszínben tükröződő homok, biztonságos búvárhelyek – többek között ez vár azokra, akik az A-listás Pink Sands felé veszik az útjukat. A Bahamákra rendszeresen látogatók szerint több kilométert is sétálhatunk a parton anélkül, hogy másokkal összetalálkoznánk. Talán ezért is jár ide feltöltődni Robbin Williams és Susan Sarandon is. Akik már nyaraltak itt, azok a tengervíz minőségét az Evian ásványvízhez hasonlították. A tengerparton a luxuskikapcsolódásról csúcskategóriás szálloda gondoskodik. A marokkói, indiai és balinéz stíluselemeket ötvöző hotel 25 bungalója madárvédelmi övezetben van, fürdőszobái pedig az óceánra néznek.

Pink Sands (forrás: socialtravellersite.com)

Pink Sands (forrás: socialtravellersite.com)

Anse Victorin (Fregate-sziget, Seychelle-szigetek)

Finom szemcsés, fehér színű homokban sétálhatunk, a kristálytiszta tengerben teknősökkel együtt úszkálhatunk, az őserdőben pedig trópusi madarak raja fogad minket – ez nem más, mint a Seychelles-szigetek egyik legszebb strandja, az Anse Victorin. A szinte már giccsbe illő környezetben a szállást privátvillák biztosítják.

Kleopátra strandja (Szedir-sziget, Törökország)

A római kori emlékei (hatalmas amfiteátrum, régi városfal) mellett a strandjáról is híres a törökországi Szedir-sziget (törökül: Sedir Adasi). A tengerpartot koncentrikus kálcium-karbonát „korongok” (erősen mozgatott tengervízből kémiai úton kivált karbonátszemcsék, úgynevezett ooidok) borítják. A legenda szerint a különleges homokot Marcus Antonius hozatta Egyiptomból Kleopátrának. Emiatt a hatóságok különösen védik a strandot: egy kagylót is tilos onnan elhozni. A szigetre egyébként hajóval (Gökovából vagy Çamlıköyből) juthatunk el.

Kleopátra strandja (forrás: tuerkeiurlaub)

Kleopátra strandja (forrás: tuerkeiurlaub)

Pampelonne (St. Tropez, Franciaország)

Dél-Franciaország egyik legkedveltebb strandja a St. Tropez-i pampelonne-i strand, mely alig változott a francia novellista, Colette 1932-es leírása óta. „Kétszáz luxusautó suhan a kikötő felé délután 5 órakor; koktélozás és pezsgőzés folyik a kikötőben horgonyzó hajókon” – írta a Paradicsomok és Börtönök című művében. Az eredetileg nudistastrand mentén rengeteg bár, étterem, kávézó, hotel és klub található, többek között a híres Club 55 is, amelyet az 1955-ben itt forgató Bridget Bardot (És isten megteremté a nőt című filmje miatt) érkezésekor nyitottak meg. Bill Gates, P. Diddy és Beyoncé is rendszeresen itt nyaral.

Pampelonne (forrás: villalabegude.com)

Pampelonne (forrás: villalabegude.com)

Negril (Jamaica)

Bár Jamaicát októberben hurrikánszezon sújtja, az év többi időszakában azonban tökéletes Negril hőmérséklete. Egy több mint 11 kilométeres fehér homokos tengerpart, türkizkék tenger, valamint paradicsomi naplementék várnak az odautazókra. Jamaicán egyébként a nyári időszakban 30 százalékkal olcsóbbak a hotelek, mint télen.

Negril (forrás: jamaicatreasure.com)

Negril (forrás: jamaicatreasure.com)

Noordhoek (Fokváros, Dél-Afrika)

Bár nem kimondottan fürdőzésre alkalmas strand – az óceán itt ugyanis viharos és hideg –, de a lovaglásra kiváló fehér homokos partja miatt bekerült a legszebb beach-ek közé. Igazán romantikus pillanat, ahogy a dűnékkel teletűzdelt, több mint hat kilométer hosszú partszakaszon ügethetünk a naplementében.

El Choncho-sziget (Kolumbia)

Az El Choncho-szigetnek közel 4 méteres árapályszintje van, emiatt dagály idején lehet csak eljutni a szigetre. A sötét színű tengerparti homok a közeli Andokból származik. Az El Conco ugyanis egy vulkanikus beach, amely erózióval és elárasztással alakult ki.

El Choncho-sziget (forrás: forbes.com)

El Choncho-sziget (forrás: forbes.com)

Wineglass-öböl (Tasmánia, Ausztrália)

A Wineglass-öböl (magyarul: Borospohár-öböl) a Freycinet nemzeti parkhoz tartozó Freycinet-félszigeten, Tasmánia keleti partvidékén fekszik. A félszigetet gránithegyek alkotják, az öblöt pedig – amelyet szikrázóan fehér homokos sáv övez – a tenger felől hajóval (pl. bérelt csónakkal), míg a szárazföldről gyalog lehet megközelíteni. Ám a festői látványért alaposan meg kell küzdeni: ha a gyalogos megoldást választjuk, akkor egy háromórás túrára (amelynek része egy 40 perces emelkedő) készüljünk fel. Azonban a kimerítő gyaloglásért a csodálatos homokpart és a zafírkék öböl mindenképpen kárpótol minket.

Wineglass-öböl (forrás: smh.com.au)

Wineglass-öböl (forrás: smh.com.au)

Natadola Beach (Fiji)

Fiji időjárása meglehetősen meleg, de sosem ér el extrém csúcshőmérsékletet. A Natadola Beach Fiji főszigetén, a Viti Levu-szigeten található, ahol különösen szép fehér a homok. Natadola a természeti szépségein kívül olyan tengerparti sportoknak is kiváló lehetőséget biztosít, mint a búvárkodás vagy a lovaglás. Ha a mérsékelten meleg és száraz időszakban szeretnénk ott nyaralni, akkor válasszuk a május-október közötti időszakot, ha viszont jóval melegebbre és inkább nedves időszakra vágyunk, akkor november és április között keressük fel Fijit.

Natadola Beach (forrás: fijibeaches.com)

Natadola Beach (forrás: fijibeaches.com)


Waikiki (Hawaii)

Az Oahu-szigeten található Waikiki a világ legszebb tengerpartjai közé tartozik. Mozgalmas éjszakai életet, csodálatos strandot és 30 Celsius-fokos tengert egyaránt kínál a világ minden pontjáról odaérkezőknek. A legalkalmasabb a december közepe–március végéig tartó időszak, ám a legtöbben az április-decemberi szezont választják.

Waikiki (forrás: ackertravel.net)

Waikiki (forrás: ackertravel.net)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik