Élet-Stílus

Szűk esztendők várnak a szállodafejlesztésre

Bár a szállodafejlesztés az elmúlt években kifejezetten kedvelt terület volt a bankok és ingatlanfejlesztők szemében, a jövőben egyre inkább érdektelenség, legrosszabb esetben a kényszereladási szándék megjelenése fogja jellemezni ezt a szegmenst.

A várható visszaesés egyik fő oka a klasszikus üzleti utazások számának drasztikus csökkenése, aminek hátterében az áll, hogy a nemzetközi tevékenységet folytató cégek visszafogják az utazási kiadásaikat – véli Balla Ákos, a Colliers Magyarország Kft. értékbecslő és piackutató divíziójának igazgatója. Az ingatlanszakember szerint a kereslet apadása mellett a banki finanszírozási lehetőségek szűkülése is visszaveti a szállodafejlesztéseket.

A nemzetközi ingatlantanácsadó tapasztalatai alapján a bankokkal folytatott tárgyalások során már most is érzékelhető, hogy a hotelpiac kevésbé preferált területté vált. A fejlesztők is egyre többször kérnek tanácsot, hogy egy jó adottságú, eredetileg hotelberuházásra kiválasztott telket hogyan hasznosíthatnának valamilyen eltérő fejlesztési célra.

A konferenciaturizmus fellendülése jelenthet megoldást, ehhez ugyanakkor 500-1000 fős befogadóképességű, nemzetközi színvonalú konferencia-központok létrehozására lenne szükség. A kisebb, pár száz főt kiszolgáló konferencia-helyszínek adottságai sok esetben már nem felelnek meg az aktuális piaci igényeknek – teszi hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik