Élet-Stílus

Már egymillióért is kaphatunk lakást

admin
admin

2009. 07. 21. 10:39

Idén, Magyarországon a legolcsóbb ingatlan alig több mint 1 millió forintért kelt el, míg a legdrágább 130 millió forintba került új tulajdonosának. Az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy hálózata által az év első felében ezres nagyságrendben eladott lakóingatlanok közül melyek voltak a legolcsóbbak és a legdrágábbak.

A legolcsóbb ingatlanokat a vidéki kis falvakban található családi házak között kell keresni, s itt nem feltétlenül érvényes az ország nyugat-kelet irányú árlejtése. Ennek megfelelően, az olcsósági sorrend élén egy Lentitől 10 km-re található kisközségben, 1940-ben épült olyan ház áll, amely 1,2 millió forintért kelt el, és ahová a közművek közül csak a villany van bevezetve. Viszonylag nagy mérete (74 négyzetméter) miatt a legalacsonyabb fajlagos árral is ez a ház rendelkezik: alig több mint 16 ezer forint négyzetméterenként.

Budai ház 6 millióért

A hárommilliós értékhatáron belül a falvak mellett két vidéki városban is adott el az Otthon Centrum családi házat. Nagykanizsán egy kétszobás, bontandó állapotú családi ház talált új tulajdonosra 1,5 millió forintért, míg Komárom külterületén kétszer ennyiért kelt el bútorozottan egy jó állapotú, alápincézett 32 négyzetméteres kis ház, hatalmas, 2000 négyzetméteres telekkel.

Budapesten 10 millió forint alatt négy családi ház is vevőre talált. Ezek közül a legolcsóbb egy budai, XXII. kerületi, 48 négyzetméteres, kétszobás, Budafokon található ingatlan volt, amelyet 6 millió forintért adtak el. A másik három ingatlan a pesti oldalon található, és mindhárom esetében a négyzetméterár meghaladta a 140 ezer forintot.

Fővárosi téglalakások

A legolcsóbb társasházi téglalakást Budapesten, a VIII. kerületben adták el. A Teleki tér környéki, földszinti lakás mindössze egy 16 négyzetméteres szobából, valamint 2 négyzetméteren konyha-fürdőből áll, és 3,2 millió forint volt a vételára. Az alacsonynak tűnő összeg ellenére viszonylag magas, 178 ezer forint a négyzetméterár. 5 millió Ft alatt még egytucatnyi téglaépítésű lakást tartalmaz az eladási lista, és ebből vidéki közép- és nagyvárosok mellett öt Budapesten; a IV., VIII., XIII. és XX. kerületben található.

Dönt a településméret

A legolcsóbb panellakások árban teljesen összevethetőek a téglalakásokkal, viszont átlagban valamivel tágasabbak, hiszen 28 négyzetméter a legkisebb házgyári panel típus. Egy ilyen méretű erkélyes ingatlan Miskolcon 4,2 millió forintért kelt el. A településméret itt is meghatározónak tűnik, hiszen a Veszprém megyei Hajmáskéren ugyanilyen áron egy felújított, kétszobás, erkélyes, 52 négyzetméteres lakás talált vevőre.

Budapesten a legolcsóbb panellakást a XX. kerületben adták el. Itt 6 millió forintot ért a vevőnek egy VIII. emeleti, 37 négyzetméteres, felújítandó garzonlakás nagy loggiával. 7 millió forint alatt még Csepelen, illetve a VIII. és XV. kerületben keltek el panellakások a fővárosban.

Olcsó panelek

Panelek esetében valójában nem lehet drágaságról beszélni; az Otthon Centrum adatbázisa szerint 15 millió forint környékén van az árrekord. Ezt a limitet az első félévben egyetlen lakás lépte csak túl: egy 59 négyzetméteres, 1+2 félszobás zuglói, II. emeleti lakás, melyért 15,4 milliót fizetett új tulajdonosa. A lakótelepi lakások árát nagyban meghatározza a ház állapota, ebben az esetben az épület átesett a Panel Plusz programon, ráadásul a lakás is igényesen felújított.

A legdrágább vidéki panellakás egy székesfehérvári, 2+2 félszobás, felújított otthon volt, amely 13,5 millió forintért talált vevőre. A fajlagos árak az említett lakásoknál mindenhol magasabbak 200 ezer forint/ négyzetméternél.

90 millió felett a Várban

Lényegesen magasabb árakkal találkozhatunk a legdrágább téglalakások listáján. Az élen egy II. kerületi, néhány éve átadott társasház I. emeletén található, 132 négyzetméteres lakás áll, melyhez veranda és 29 négyzetméteres terasz tartozik; ez 125 millió forintot ért új tulajdonosának. 90 millió forint felett még két új építésű lakás szerepel az Otthon Centrum listáján. Egy 126 négyzetméteres, 33 négyzetméteres terasszal a Budai Vár oldalában, illetve egy pasaréti 100 négyzetméteres (113 négyzetméteres terasszal).

A legdrágább vidéki lakás egy siófoki új építésű, tetőtéri ingatlan, melynek 66 négyzetméteréért és majdnem ugyanekkora teraszáért „mindössze” 31 millióért jutott hozzá vevője.

A panoráma is döntő

A legdrágább családi ház csupán ötmillió forinttal drágábban, 130 millió forintért kelt el a lista élén álló társasházi lakáshoz képest. A háromszintes, majdnem 400 négyzetméteres ház 1400 négyzetméteres telken található a III. kerületi Tábor-hegyen. Ilyen kategóriában természetesen alap a panoráma, a hatalmas, 71 négyzetméteres nappali és hozzá a 107 négyzetméteres terasz. A lista második helyén álló, XII. kerületi, felújítandó, és „csak” 176 négyzetméteres ház viszont arra bizonyíték, hogy gyakran önmagában a helyszínt kell megfizetni az árban. Ebben az esetben 90 millió forintot.

Vidéken, Pest megyén kívül, Szombathelyen találjuk a legdrágább eladott házat. Ennek 40 milliós ára ugyanakkor önmagában nem sok, különösen, ha figyelembe vesszük a méreteket – 140 négyzetméteres ház 1600 négyzetméteres telken –, és az ingatlan újszerű állapotát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.