Élet-Stílus

Csoportelső a vízilabda-válogatott

Második mérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a római világbajnokságon, ahol a csoporttalálkozók keddi, 2. fordulójában a házigazda olaszok legjobbjai felett aratott 8-5-ös diadalt, ezzel már csoportelső és bekerült a negyeddöntőbe.

Két ősi rivális találkozott kedd késő este a Foro Italicóban, a női pólótorna második körének záró összecsapásán, s bár mindkét gárda jócskán változott a legutóbbi, 2007-es vb óta, ahol a magyar nemzeti együttes a 4., az itáliai pedig az 5. helyen végzett, a szokásos szoros csata ezúttal is garantáltnak tűnt.

Petrovics Mátyás szövetségi kapitány csapata a vasárnapi nyitányon remekül mutatkozott be, hiszen az olimpiai ötödik helyezett kínai válogatottat 10-7-re legyűrte, így – mivel a kvartett negyedik tagja, Üzbegisztán együttese módfelett kilóg a sorból, és nem az erejével, hanem a gyengeségével – már egy döntetlennel is gyakorlatilag meglehetett a csoportelsőség.

Az első két emberelőnyt a hazaiak kapták, be is lőtték mindkettőt, az első magyar fórból Szűcs Gabriella volt eredményes (1-2). Ugyanő a folytatásban az ötméterest kihagyta, így az egyenlítés elmaradt. A második játékrészben – sok-sok hiba, kölcsönös rontás után – előbb megint az itáliaiak voltak eredményesek (1-3).

Ünnepel a magyar kapitány (MTI)

Ünnepel a magyar kapitány (MTI)

Előnynél aztán magyar gól is született: Tomaskovics Eszter célzott kívülről pontosan, majd még a nagyszünet előtt Drávucz Rita kilőtte a hosszú sarkot, miáltal sikerült beérni az olaszokat (3-3). Akik azonban egy felettébb távoli lökettel 5 másodperccel a második nyolc perc lepergése előtt visszavették a vezetést (3-4).

Sőt a harmadik negyed elején – kettős magyar emberhátránynál – megkettőzték a különbséget (3-5). Valkay Ágnesnek méltó válasza volt erre, s ugyanolyan szép volt Pelle Anikó hasonlóképpen erős és pontos bombája is (5-5). Hosszú hullámvölgy után kellett is a jelentős feljavulás a magyar csapattól, amely a meccs e szakaszáig ugyan éppen fele annyi – szám szerint 7 – emberelőnyös lehetőséget kapott, mint a hazaiak, de a bírók mellett -vagy éppen helyett – a saját gyenge produkció is jócskán adott okot bosszankodásra…

Már csak ezért is volt fontos, hogy a negyedik negyedet Kisteleki Dóra fórban szerzett gólja vezette be, először vezetett a magyar válogatott a mérkőzésen (6-5). Négy perc volt vissza, amikor a 6 az 5 elleni játéknál tovább nőtt az előny: Pelle középről vágta be a labdát a talján kapuba (7-5). És még nem volt vége: a hajrában az ifjú újoncok egyike, az alig 17 éves Keszthelyi Rita parádésan vette be a hazaiak hálóját.

Ezzel 8-5-re nyert a magyar válogatott, és megnyerte csoportját. Ami azzal az előnnyel jár, hogy további mérkőzés nélkül, „helyből” bekerül a negyeddöntőbe. A magyar gárda a csoportkörös zárómérkőzését csütörtökön (17 ó) az üzbégekkel játssza.

Róma, világbajnokság, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Olaszország 8-5 (1-2, 2-2, 2-1, 3-0)

A magyar góldobók: Pele 2, Szűcs, Tomaskovics, Drávucz, Valkay, Kisteleki, Keszthelyi 1-1

Kína-Üzbegisztán 28-6

A csoport állása:
1. Magyarország 4
2. Kína 2 (35-16)
3. Olaszország (25-11)
4. Üzbegisztán 0

További eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik