Élet-Stílus

Kézilabda: kapitány kerestetik

A női és a férfi kézilabda-válogatottnak sincsen kapitánya. A szövetség szerdán dönthet, hogy ki veszi át az elköszönő Imre Vilmos, illetve Hajdu János posztját. A nők a decemberi világbajnokságra készülnek, a férfiak januárban csapnak össze a kontinens legjobbjaival.

Július elején lemondott a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Imre Vilmos, mert összeegyeztethetetlennek tartotta feladatkörét a Dunaferr férfi csapatának vezetőedzői tisztével. “A döntéskényszert az élet hozta, (…) két csapat irányítását nem vállalhattam, a szakmai felelősségem és a lelkiismeretem miatt sem” – mondta a leköszönő szakember.

A szövetség minél hamarabb szeretné megtalálni az utódját, és azonnal megkezdődtek az egyeztetések a lehetséges jelöltekkel. Imre két másodedzőjét elsőként keresték meg: Konkoly Csabát nem engedi el a Győr, Mátéfi Eszter viszont örömmel vállalná a feladatot. A szövetség felkérésére a Békéscsaba edzője tartja a nemzeti csapat augusztusi összetartását, addigra könnyen elképzelhető, hogy kinevezik kapitánynak.

Kézilabda: kapitány kerestetik 1

“Óriási megtiszteltetés volna, hiszen az edzői szakma csúcsa a szövetségi kapitányi poszt. Békéscsabán Szabó Károly klubelnök, illetve Bohus Bea szakosztályvezető mindenben támogatásukról biztosítottak, így alighanem össze lehetne hangolni a klubmunkát és a válogatott melletti feladatokat. Szeptemberben már a Világkupán szerepel a csapat Dániában, így bárki is lesz a kapitány, hamar hozzá kell fognia a munkához” – nyilatkozta a kezi.hu-nak a szakember, akinek Gyurka János segítheti a munkáját.

A férfiaknál nem ennyire egyértelmű a helyzet. Hajdu János megbízatása az Eb-selejtezőkig szólt, a korábban a női válogatottat irányító tréner mostantól minden idegszálával a szövetség szakmai igazgatói posztjára koncentrál.

A kezi.hu információi szerint három szakember jöhet szóba utódjaként: Csoknyai István, Kovács Péter és Mocsai Lajos. Csoknyai István kinevezésére kevés az esély, mivel emberileg kezelhetetlen helyzet lenne, ha a szövetségi kapitány másodedzőként is dolgozna klubcsapatnál, márpedig Csoknyai a veszprémieknél Mocsai Lajos segítője. Azé a Mocsaié, akinek a neve már 2008-ban is fölmerült Skaliczki László távozásakor, ám akkor a Szeged és a Veszprém nem tudott megegyezni abban, hogy az MKB edzője legyen a nemzeti válogatott szakvezetője. Kovács Péter jelenleg Törökországban szakmai igazgató, állítólag óriási kihívásnak tekintené a magyar férfiválogatott irányítását.

A szerdai elnökségi ülésen ez ügyben nem várható még döntés. A szövetség elnöke, Sinka László nemrég azt nyilatkozta, hogy szeptember közepén nevezhetik ki az új kapitányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik