Élet-Stílus

Elhunyt Regős Pál

Szombaton hajnalban, 83 éves korában elhunyt Regős Pál pantomimművész. Erről az elhunyt fia, Regős Péter tájékoztatta szombaton az MTI-t. A temetésről a család később intézkedik.

Regős Pál 1926. március 7-én született – derül ki a Magyar Színházművészeti Lexikonból. A pantomimművész és mozgásszínész Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végzett tanulmányai után autodidakta módon képezte magát, többek között H. Tomaszewski művészete hatott rá.

Regős Pál 1957-1965 között a Magyar Jégrevü tagja volt, 1962-ben megalakította a Commedia XX. elnevezésű pantomimegyesületet, 1974-től pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Pantomim Együttesét vezette. A nyolcvanas évektől külföldön is tanított és önálló műsoraival lépett fel.

A hagyományos pantomimművészetet a mozgásszínészet irányába fejlesztette tovább, a pszichotechnika nevű tudatos testelemző módszer hazai képviselője volt. Regős Pál nevéhez fűződik a Nemzetközi, illetve a Magyar Mozgásszínházak Találkozóinak életre hívása és irányítása, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen nyaranta szervezett mozgásművészeti kurzusok megteremtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik