Élet-Stílus

Látogatórekorddal és lebomló poharakkal jubilál a Hegyalja

Minden korábbi rekordot megdöntött a nézőszám a tízéves Hegyalja Fesztivál első napján. A terület már lassan eléri befogadóképességének határát, de várhatóan nem teszik ki a megtelt táblát – mondták el a fesztivál szervezői az FN-nek.

Bár a pontos összesítés még nem készült el a szerdai első és a csütörtöki második napról, de azt lehet tudni, hogy a nagyszínpad előtt közel 15 ezren csápoltak csütörtök este. Pénteken várhatóan még ez a szám is növekszik, így a négynapos fesztivál elérheti azt a 76 ezres látogatószámot, amelyre a terület tűréshatárát tervezték. Mindemellett nem várható, hogy kiteszik a megtelt táblát, így mindenki arra számíthat, hogy bejut a kedvenc koncertjére – mondták el a szervezők.

Fotó: hegyaljafestival.hu

Fotó: hegyaljafestival.hu

Tíz évvel ezelőtt három színpadon 27 fellépővel indult, idén 10 színpadon több mint 200 fellépővel jubilál a Hegyalja. Az első évben a tokaj-rakamazi bulihoz még 3,5 hektárnyi terület is elég volt, idén, amikor minden eddiginél többen vannak a fesztiválozók a Tisza-parton, a Hegyalja programjai 17,5 hektáron zajlanak. A szervezők azonban már most azt tervezik, hogy jövőre újabb területekkel bővítik majd a helyszínt. A tokaji és rakamazi városvezetéssel együtt dolgoznak azon, hogy a hegyaljások egyre növekvő táborát egyre bőségesebb programokkal várják és növeljék a terület befogadó-képességét – derül ki a Hegyalja közleményéből.

100 ezer korsó sör fogyott

Idén várhatóan nem csupán a Hegyalján bulizók lesznek többen, mint eddig bármikor, de a kánikula miatt várhatóan vízből és sörből is rekordmennyiség fogy majd. Az elmúlt évben a fesztiválozók összesen 100 ezer korsónyi sört ittak meg a Hegyalján, az összes elfogyasztott folyadék pedig egy 12 méteres vasúti tartálykocsit is színültig töltött volna meg. Szirbek András, a Borsodi Sörgyár Zrt. marketing-vezetője elismerte: a magyarországi „borsodis” fesztiválok közül az első, és legnagyobb a Hegyalja.

A fesztivál elmúlt tíz évéből a számok mellett persze különös történetből is van elég. A Motörhead tagjai például Tokajban, a Hegyalján lettek fröccsrajongóvá. De a Hegyalja-kulisszák mögött sok más sztori is akad. „Az egyik legizgalmasabb pillanatunk talán az volt, amikor a 2005-ös nagy tiszai árvíz idején a Hegyalja-nyitás előtt két héttel a fesztiválterületen csónakáztunk. Másképp nem lehetett ugyanis közlekedni, mert a teljes területet elárasztotta a folyó. Abban az évben két héten keresztül szivattyúztuk és pumpáltuk vissza a Tiszába a vizet, hogy a nyitásra minden készen álljon. A nagyszínpad összeszerelésekor még gólyák sétálgattak mellettünk békákra vadászva, de persze mire elkezdődött az első koncert, a víznek és a gólyáknak is hűlt helye volt már” – mesélte Bukovinszky Béla, fesztiválszervező.

Városbújócska indul

A fesztivál története az elmúlt tíz évben nem csupán a fellépők történetével fonódott össze, de a régió életének is szerves részévé vált. Ennek a folyamatnak az egyik leglátványosabb eredménye, hogy a Hegyalja ebben az évben először kilép a fesztiválterületen túlra is.
A szervezők azt is ösztönzik, hogy a fesztiválozók felfedezzék a környéket: a tokaji városbújócskában az a kihívás, hogy a fesztiválozóknak a környéket járva kell információt gyűjteni, amit a szervezők cserében ajándékokkal díjaznak.

A tavaly ősszel átadott tokaji Paulay Ede Színházban a rendezvény ideje alatt lép fel Lajkó Félix, szintén a színház ad otthont Nyári Attila a Hegyalja elmúlt tíz évét dokumentáló ünnepi fotókiállításának, és musical is lesz: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról a nyíregyházi Mandala Színház előadásában. Az idei újdonságok sora ezzel azonban még nem ért véget, hiszen ebben az évben először a Rézangyal speciális Hegyalja-kiadással készült a fesztiválra.

A Hegyalján először jelentek meg a lebomló anyagból készülő poharak, tányérok. Az Ökorello munkatársa, Bakos István arra ösztönözte a fesztiválozókat, hogy akár vigyék a poharakat haza kertjeikbe, hiszen a komposztálás után kiváló tápanyaggá válnak a növények számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik