Élet-Stílus

Kevesebb e-matrica fogy

admin
admin

2009. 07. 16. 12:59

Mintegy 2 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot (e-matricát) szereztek be a járművezetők 2009 első felében, mint egy évvel korábban - közölte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.

Az elmúlt öt évben nem volt példa arra, hogy csökkenjenek az eladások. Bár a csökkenés üteme a második negyedévben mérséklődött az elsőhöz képest, az ÁAK bevétele az első félévben így is 4 százalékkal visszaesett, miközben az autópályák forgalma mintegy 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008 első félévében.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi, a heti és a teherautók számára érvényes egynapos e-matricák forgalmában volt tapasztalható: az elsőből 6, a másodikból 3, a harmadikból 7 százalékkal fogyott kevesebb az első félévben. A felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladásainál stagnálást, míg a négynapos változatnál enyhe, egyszázalékos emelkedést regisztráltak.

A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán volt megfigyelhető: itt 2009. január–június között átlagosan 7-10 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint tavaly. Szintén visszaesés mutatkozott az M3-as és M7-es autópályákon, ezek mértéke megközelítőleg 5 százalékos volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.