Élet-Stílus

Kivételeznek Armstrongékkal a doppingellenőrök

Az idei Tour de France-on még egyetlen kerekes sem bukott le, ami a szakértők szerint várható volt, hiszen a verseny ideje alatt csak a „hülyék” doppingolnak. Lance Armstrong csapatával kesztyűs kézzel bánnak az ellenőrök, néhány napja egy órát váratták őket az Astana sztárjai.

Az elmúlt években a francia kerékpáros körverseny a doppingesetektől volt hangos. A 2007-ben diadalmaskodó Alberto Contador és a címvédő Carlos Sastre is gyanúba keveredett.

Idén egyelőre még senki nem bukott le, ami nem lepte meg a szakértőket. „A Touron már senki nem doppingol. Csak a nagyon buta sportolók érkeznek úgy, hogy lebukhatnak” – nyilatkozta Werner Franke, a heidelbergi egyetem doppingszakértője és mikrobiológusa.

Kivételeznek Armstrongékkal a doppingellenőrök 1

A francia doppingellenes ügynökség (AFLD) vezetője, Pierre Bordry sem elégedett. „Az az érzésem, hogy az ellenőrök esetenként elnézőbben bánnak a versenyzőkkel” – mondta Bordry, aki tiltakozó levelet írt a nemzetközi szövetség (UCI) elnökének. Pat McQuaid azonnal cáfolta az AFLD-elnök kijelentéseit, közleményében leszögezte, hogy senkivel sem kivételeznek.

Ennek ellentmondani látszik, hogy az Astana-csapat kerekesei néhány napja közel egy órát váratták a doppingellenőröket. Az andorrai szakasz után 55 percig nem voltak hajlandóak mintát adni Armstrongék, a csapat vezetői eközben kávézni hívták az UCI munkatársait.

Az idei Touron több mint 500 tesztet végeznek el az ellenőrök, az UCI közlése szerint tavalyhoz képest sokat fejlettebb módszerekkel. A szövetség a háromhetes verseny előtt összeállított egy 50-es listát a gyanús kerekesekről, amelyen Armstrong és a teljes Astana-csapat szerepel. Legutóbb a keddi szakasz után vettek tőlük mintát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik