Élet-Stílus

Egy trófeára jó lehet a Manchester United

Sir Alex Ferguson, az angol bajnok menedzsere megfelelőnek találja a jelenlegi keretet, és ezért úgy döntött, hogy több új játékost már nem igazol a nyáron. De valóban erős az aranylabdás Cristiano Ronaldón túladó Manchester United?

Nagy mozgás nem volt az angol bajnok Manchester United keretében, mégis új korszak kezdődik a klub életében. Cristiano Ronaldo távozásával ugyan gazdagodott az angol bajnok (kereken 80 millió fonttal), ugyanakkor elveszítette vezérét.

Mert lehet szeretni vagy éppen gyűlölni a portugált, kétségkívül ő volt a MU utóbbi sikereinek fő letéteményese. Rajta kívül még Carlos Tévez is búcsút intett a Unitednek, míg a érkezők listáján az extraklasszis futballistának még jóindulattal sem nevezhető, egyelőre reménységnek tartott Antonio Valencia (Wigan) és Gabriel Obertan (Bordeaux) szerepel – no és Michael Owen.

Ronaldót még visszasírhatják (MTI/EPA)

Ronaldót még visszasírhatják (MTI/EPA)

Utóbbi ugyan kiváló képességű játékos, mégis nehéz eldöntetni, erősödött-e vele a United. Ha elkerülik a sérülések, képes lesz visszanyerni régi, ámbátor már rég nem látott formáját, akkor természetesen nagyszerű ötlet volt a leigazolása, ellenkező esetben Sir Alex Ferguson kevés hibás döntésének egyikeként vehetjük számba, hogy szerelést kapott az Old Traffordon.

A MU 61 millió fontos bevétellel a zsebében fordított hátat az átigazolási piacnak, a gazdasági szempontok alapján tehát rózsás időszakon van túl a klub, de mégiscsak az a lényeg, sikerült-e megfelelően megerősíteni az amúgy nem gyenge keretet. Bár több sztárjátékos (Douglas Costa, Franck Ribéry, David Villa, Zalatan Ibrahimovic) leigazolása is szóba került a nyáron, közülük senkit sem sikerült megszereznie Ferusonnak.

A skót menedzser nem titkolta, Karim Benzemát szívesen látta volna, csakhogy a pénzt két kézzel szóró Real Madrid keresztülhúzta a számításait. Nem véletlen, hogy Ferguson támadójátékosokat igazolt a nyáron, hiszen pestiesen szólva a kapusposzt és a védelem rendben van, Ronaldo távozása után azonban „előre” kell, kellett a vérfrissítés, az erősítés.

Ferguson: „Erős a csapatunk

Ferguson: „Erős a csapatunk” (MTI/EPA)

Nyilván szezon közben kapunk választ arra, a fent nevezettek megszerzésével ez miként sikerült, a jelenlegi keretre pillantva azonban a szurkolóknak hiányérzetük lehet. Hiányzik egy igazi vezéregyéniság, olyan mint Cristiano Ronaldo, vagy korábban Eric Cantona, aki ha kellett, akkor hátára vette a csapatot.

Federico Macheda és Danny Welbeck még nem, Ryan Giggs és a Paul Scholes pedig már nem igazán tűnik alkalmasnak erre a szerepre – az ok nem a képességekben, inkább a születési dátumban keresendők-, míg Dimitar Berbatov, Nani és a Anderson nem olyan típusú futballista, aki hosszú távon képes lenne meccseket eldönteni gólokkal vagy akár gólpasszokkal.

Rájuk aligha lehet taktikát építeni, mint történt az sokszor Cristiano Ronaldo esetében. A megoldás Wayne Rooney lehet. A válogatottban alapembernek számító csatár eddig Ronaldo „alá dolgozott”, most viszont első számú gólfelelősé lépett elő.

Éppen ő mondta, hogy Ronaldo távozásával neki és a többieknek is több gólt kell szerezniük, és jelezte, más poszton, közelebb a kapuhoz, minden bizonnyal hasznosabb és eredményesebb lesz. Fizikálisan aligha lesz gondja, kérdés, hogy mentálisan is el tudja-e majd viselni a rá nehezedő nyomást. Vélhetően a teljesítménye meghatározza a MU szezonját.

„Úgy érzem, jó csapatunk van, nem hiszem, hogy remegő térdekkel kellene leülnöm a kispadra” – jelezte Alex Ferguson, hogy Cristiano Ronaldo vagy több tízmillió euróért szerződtetett (pénz lett volna rá…) sztár nélkül is sikeres lehet az együttese.

Szerintük a Manchester United az új idényben kevésbé játszik majd olyan meghatározó, markáns szerepet, mint az előző években. Ugyanakkor ha triplázásra nem is lesz esélye, egy trófeát azonban begyűjthet a soron következő szezonban.

FN-Tipp: hogyan a szerepel a MU?

Premier League: 2.
Bajnokok Ligája: negyedöntős
FA-Kupa: győztes

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik