Élet-Stílus

Javult egy kicsit a helyzet az autópiacon

Hatvan százalék alá esett az újautó-eladások számának csökkenése, jelentős fordulatról tehát nehéz lenne beszélni, de legalább nem romlott a helyzet.

5946 személyautót értékesítettek júniusban Magyarországon, ami a tavalyi 14 ezres darabszámot figyelembe véve 59 százalékos visszaesést jelent – derül ki a Jato Dynamics havi jelentéséből. Ez az eredmény jelentős javulás a májusi 4399 darabhoz (-67%), ami az idei mélypont volt eddig.

Júniusban a Suzuki visszatért az élre az eladott autók tekintetében. A japán márka 780 autót értékesített, megelőzve a Fordot (660 db) és az Opelt (590 db).

A Suzuki sikere nem véletlen, hiszen modellszinten a leginkább keresettek között, az első négy helyen három típusa is szerepelt. Az SX4 volt hazánk legkeresettebb modellje az előző hónapban, amit a Swift és a Škoda Octavia követett.

Ugyanakkor a japán márka nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen vevőinek kétharmadát elveszítette, míg tavaly június végéig 13 ezernél is több járműve került forgalomba, idén 4833-nál áll a számláló, de a Ford, Opel, Volkswagen, Toyota mind-mind nagyjából feleannyi autót adott el.

Ezért nem is meglepő, hogy a világ legnagyobb autóipari adatszolgáltatója tájékoztatása szerint az idei első félévben összességében 39 429 gépkocsit értékesítettek nálunk, míg 2008 első hat hónapja alatt 81 ezernél is többet, vagyis 52 százalékkal kisebb a kereskedők forgalma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik