Élet-Stílus

Karel Gott 70 éves

Leggyakrabban "prágai csalogánynak" nevezi a sajtó, de nem ritka a "Kelet Sinatrája", a "Prága aranyhangja" és a "cseh kultúra nagykövete" megnevezés sem. Karel Gott, Csehország évtizedek óta legnépszerűbb énekese, aki külföldön is babérokat szerzett, kedden lesz 70 éves.

A cseh könnyűzene és szórakoztató ipar immár majdnem fél évszázada koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette.
Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett. Hamar profi lett belőle. 1967-ben féléves szerződést kapott az amerikai Las Vegasban.

Népdaltól a tánczenéig

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, és mindig nagy sikerrel. Pályafutása során majdnem 40 millió lemezt, kazettát, illetve más hanghordozót adott el. A statisztikák szerint mintegy 1600 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja. Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta.

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a tisztségért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.

Bőkező az exeivel

A legendás énekes csak két évvel ezelőtt, 68 éves korában az amerikai Las Vegasban nősült meg. Választottja barátnője, az akkor 31 éves Ivana Machácková lett. Az esküvő után fél évre Gott negyedszer is boldog apa lett.

Gott arról is híres, hogy minden nagyobb szerelmét bőkezűen megajándékozta. A magyar származású Soros Marika, aki az ezredfordulón volt három évig Gott élettársa, egyebek között egy villát kapott ajándékba.

Még mindig aktív

Az énekes idősödő kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (2,85 millió és 4,75 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik