Élet-Stílus

Összefognak a környezetért a V4-ek

admin
admin

2009. 07. 10. 15:01

A klímaváltozásra adott válaszokról, valamint a szállópor koncentráció csökkentéséről és a térségbe érkező illegális hulladékszállítmányokról is tárgyaltak a visegrádi négyek (V4-ek) környezetvédelmi miniszteri találkozóján Krakkóban.

Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) főosztályvezetője elmondta: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország kormányzati képviselői határozottan egyetértettek abban, hogy az év végéig meg kell születnie egy globális klímavédelmi megállapodásnak.

A csütörtökön és pénteken tartott tárgyalások résztvevői ugyanakkor kételyeiket is megfogalmaztak arról, hogy az Európán kívüli fejlődő országok elég elszántak lennének a károsanyag kibocsátás visszaszorításában, illetve a fejlődő országok környezetvédelmi célkitűzéseinek támogatásában – fejtette ki a főosztályvezető.

Kiemelte: hosszan tartó vita alakult ki a nagyvárosokban tapasztalható légszennyezettség csökkentésének üteméről is. A négyek végül azt állapították meg, hogy a térség országai nem lesznek képesek az Európai Unió által előírt gyorsasággal határérték alá csökkenteni városaik szállópor koncentrációját.

A négy ország továbbá közös kérést fogalmazott meg az Európai Bizottsággal szemben, annak érdekében, hogy a testület nagyobb nyomást gyakoroljon a hulladékukat illegálisan külföldre szállító fejlett tagállamokkal szemben – fűzte hozzá Faragó Tibor.

A lengyelországi tárgyalásokon Kling István, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára vezette a három tagú magyar delegációt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.