Élet-Stílus

Elkészült a második Velencei-tó

Extrém árvíz esetén 16 centiméterrel csökkentheti a térségben a Tisza vízszintjét a csütörtökön átadott tiszaroffi árapasztó tározó. A Velencei-tó méretű víztömegből alkalomadtán a helyi gazdák öntözhetik földjeiket. Ha az összes tervezett tározó elkészül, egy méterrel csökkenthető az árvízi maximum szintje a Tiszán.

A Tiszaroffi árvízszintcsökkentő tározó három település, Tiszaroff, Tiszabő és Tiszagyenda között helyezkedik el, közel 5300 lakos és 2000 háztartás árvízi biztonságát növeli közvetlenül, de kihat az egész, másfélmilliós Tisza-völgy árvízi biztonságára is. Egy rendkívüli árhullám esetén 16 centiméterrel képes csökkenteni a vízszintet a térségben, ez még Szegednél is 7 centiméterrel alacsonyabb vízállást eredményez – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közleményében.

(forrás: KvVM)

(forrás: KvVM)

Védelemre és öntözésre

A folyó vízszintjének el kell érnie egy bizonyos magasságot ahhoz, hogy a víz a tározóba folyhasson, erre első-másodfokú árvízi készültség esetén van lehetőség – mondta az FN-nek Kóthay László, a tárca vízügyi szakállamtitkára. A KvVM közleménye szerint a tározó elárasztására átlag 30-40 évente kerülhet sor, olyan rendkívüli árvizek esetén, amilyen például a 2001-es vagy a 2006-os is volt.

Az államtitkár szerint ugyanakkor ha a környékbeli gazdák kérik, és természetesen a Tisza vízállása is megfelelő, akkor a tározót nem csak extrém esetekben nyitják meg. Így biztosíthatnak öntözővizet a mezőgazdaság számára, vagy megoldhatják a halastavak vízutánpótlását. A tározó területén egyébként zavartalanul folyik a földművelés, sőt a tárca kezdeményezi, hogy a tározó területére eső földeken megszűnjön a művelésiág-korlátozás, vagyis mindenki azt termeszthessen, amit szeretne.

(forrás: KvVM)

(forrás: KvVM)

Átlagosan fél métert csökken az árvízszint

Ha extrém ár esetén a tározót meg kell nyitni, a gazdálkodók kárát az állam megtéríti. Az ilyen kirívó esetektől eltekintve azonban a víztározónak csak minimális karbantartási költségei vannak – teszi hozzá Kóthay László. Teljes feltöltéséhez egyébként körülbelül 10-12 nap szükséges, a vizet előre láthatólag egy hónapig kell visszatartani, a leürítés pedig várhatóan 15-20 napot vesz majd igénybe.

Az eddig elkészült cigándi és a most átadott tiszaroffi tározó után 2013-ig további négy árvízszintcsökkentő tározó épül meg a Tisza mentén. Ezekkel, és a 2013-ig elkészülő hullámtéri beavatkozásokkal a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméteres árvízszint-csökkentést lehet majd elérni – mondta el az átadáson Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

A tározó 22,8 négyzetkilométeres alapterülete megközelíti a Velencei-tó méretét, feltöltésekor 97 millió köbméter vizet lesz képes befogadni, átlagos vízmélysége 2,5 méter. A tározót 23,1 kilométer hosszú töltés veszi körül, a töltések átlagosan 4 és fél méter magasak, koronájuk 5 méter széles. A töltéskoronán teljes hosszában 3 méter széles, kerékpározásra is alkalmas üzemi utat alakítottak ki.

A tiszaroffi víztározó. A kép bal felső sarkán Tiszaroff település (forrás: KvVM)

A tiszaroffi víztározó. A kép bal felső sarkán Tiszaroff település (forrás: KvVM)

Még nyolc-tíz épül

A töltések megépítéséhez 1,6 millió köbméter földet használtak fel, az erős hullámzásnak kitett szakaszok elé 40-80 méter széles véderdősávot fognak telepíteni. Az egész vállalkozás 7,6 milliárd forintba került, ezt teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének (VTT) három fő eleme van: fejlesztik a már üzemelő árvízvédelmi létesítményeket, javítják a nagyvízi meder – az árvízvédelmi töltések közötti terület – vízszállító képességét, és az árhullám levonulásakor a felesleges vízmennyiséget a folyó mentén újonnan épített tározórendszerbe eresztik.

A legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal és a tervezett, tíz-tizenkét tározóból álló rendszer segítségével – amely másfél milliárd köbméter árvíztömeg visszatartására lesz alkalmas – a Tisza hazai hossza mentén mintegy egy méteres vízszintcsökkentés érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik