Élet-Stílus

Veszélyesen halkak a hibrid autók

Gyakorlatilag nem lehet hallani, ha egy ilyen jármű közeledik.

Ez különösen akkor okoz gondot, ha az úttest egy szakaszát nem lehet belátni, vagy ha a zebrára lelépő személy már öreg, esetleg látássérült. Az általában zavaró zajok a hangtalanul működő hibrid autók esetében hiányoznak, és megzavarhatják az emberek tájékozódását. Mivel a járókelők megszokták, hogy egy autónak van motorzaja, ennek elmaradása furcsa lehet.

Japánban rendkívül népszerűek a hibrid autók. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szigetországban három hónapja ezek a modellek vezetik az eladási toplistákat. “A Toyotánál még nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy beépítsünk-e akusztikus jelzőket. Amennyiben viszont erre általános igény van, akkor természetesen foglalkozni fogunk a kérdéssel” – ismerte el Paul Nolasco, a cég szóvivője a BBC-nek.

Veszélyesen halkak a hibrid autók 1

Thomas Feßl, az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV) közlekedésbiztonság-ökonómiai vezetője szerint a motorzajok hiánya elsősorban azokban a helységekben jelenthet problémát, ahol a nagyon alacsony engedélyezett sebesség miatt – például a kertvárosokban, lakózónákban – már a gumisúrlódást is alig lehet hallani. A komoly kockázatot jelentő helyzetet világszerte felismerték a szakemberek, és már el is indították az első kutatóprojekteket. Konkrét megoldásokról egyelőre azonban még nem lehet beszélni. A japán közlekedési minisztérium mindenesetre már létrehozott egy bizottságot, amelynek feladata egy átfogó jelentés készítése.

“Kissé túlzónak tartom azt, ahogy a problémát kezelik. Elvégre egy 30 kilométer/órás sebességgel haladó autó esetében tökéletesen lehet hallani a gumik súrlódását” – nyilatkozta Gerd Lottsiepen, a Német Közlekedési Klub (VCD) közlekedéspolitikai szóvivője. A szakember hozzátette, hogy alacsonyabb sebességnél a vezetők jobban kontrollálni tudják a járművet és az eseményeket, így vészhelyzet esetén gyorsan fékezhetnek. Továbbá azt sem árt figyelembe venni, hogy vannak más, a járműveikkel gyakran 30 kilométer/órás sebességgel közlekedő személyek is, például a kerékpárosok, akiket szintén alig lehet meghallani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik