Élet-Stílus

Parádés időt úszott Cseh Laci riválisa

Korábbi bejelentésének megfelelően nem indult el a 400 m-es vegyes úszásban a szám olimpiai bajnoka, Michael Phelps az amerikaiak országos bajnokságán. Távollétében a tavalyi, pekingi ötkarikás játékokon harmadik Ryan Lochte nyert a világ idei legjobb eredményével.

Magyar idő szerint szerda hajnalban elkezdődött a római világbajnokságra válogató amerikai ob. Az indianapolisi viadal első napján a várakozásoknak megfelelően nem indult a 14-szeres olimpiai bajnok. Michael Phelps az idei évben a rövidebb távokra koncentrál, feltehetően 200 vegyesen sem fog rajtkőre állni.

Cseh Lászlót a pekingi olimpián megelőző amerikai klasszis távolléte ellenére lesz komoly ellenfele a július 17-én kezdődő vizes vébén a magyar úszónak. Tavaly nyáron Phelps és Cseh mögött a harmadik helyen végző Ryan Lochte volt a leggyorsabb az ob-n, 4:06.40 perces győztes ideje alig gyengébb Cseh – Pekingben ezüstérmet érő – Európa-csúcsánál (4:06.16 p).

Lochte (k) az új rivális (mti)

Lochte (k) az új rivális (mti)

Az amerikai úszó eredményével rögtön a FINA világranglista élére ugrott ebben a számban. Az eddigi listavezető brazil Perreira nem kevesebb mint 5 (!) másodperccel gyengébb idejével maradt a második. Cseh László csak a nyolcadik a június közepén Monte Carlóban úszott 4:13-mal.

Az indianapolisi kvalifikációs versenyen, ahonnan az egyéni számokban az első kettő szerez jogot a vb-szereplésre, a 400 m női gyors múlt évi olimpiai ezüstérmese, Katie Hoff negatív szenzációval szolgált: egyéni rekordjától több mint 10 másodperccel elmaradva csak a hatodik lett a döntőben, így ebben a számban nem állhat rajthoz az olasz fővárosban július 26-án kezdődő úszócsúcson. További csalódást okozhatott számára, hogy 200 m vegyesen – mely távon diadalmaskodott a 2007-es, melbourne-i világbajnokságon, ám a mostani ob-n nem indult – elragadták tőle az amerikai csúcsot.

A férfiaknál a világrekordhoz (58.91 mp) igen közeli idővel győzött 100 m mellen Mark Gangloff.

A nyitónapi győztesek
Férfiak:
400 m gyors: Peter Vanderkaay 3:45.17 p
100 m mell: Mark Gangloff 59.01 mp
400 m vegyes: Ryan Lochte 4:06.40 p

Nők:
400 m gyors: Allison Schmitt 4:06.77 p
100 m pillangó: Christine Magnuson 57.15 mp
200 m vegyes: Julia Smit 2:09.34 p

Ajánlott videó

Olvasói sztorik