Élet-Stílus

Ölnek a darazsak

admin
admin

2009. 07. 08. 14:16

Évente egy-két ember hal meg darázs- vagy méhcsípés kiváltotta allergiás reakció miatt. A fullánkosok nyáron igen agresszívek, az „elsősegély” nagyon drága, és az elővigyázatosságot semmi nem pótolja: ne hagyjunk szabadban fedetlenül ételt, és ne hessegessük a fullánkosokat!

A méh- és darázsméreg-allergia a legritkábban előforduló allergiás betegség. Enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb esetekben hörgőgörcs és sokk, majd légzésbénulás és keringésmegállás következik be. Évente hazánkban átlagosan egy-két allergiás beteg hal meg a súlyos tüneteket kiváltó csípések következtében. Magyarországon a felnőtt lakosság 4, a gyermekek 0,4-0,5 százaléka fokozottan érzékeny méh-, illetve darázscsípésre.

Klinikai tesztek bizonyítják, ha a csípés valakinél általános rosszullétet okozott, akkor 100 betegből 75-ben egy következő „baleset” ugyancsak rosszulléthez vezet. Ezeket, a betegeket mindenképpen kezelni kell, mivel a rovarméreg-allergia, szemben egyéb allergiás betegségekkel, gyógyítható. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) ajánlása szerint sok mindenre oda kell figyelni, hogy egy-egy rovarcsípés alkalmával ne történjen tragédia.

Darázs csemegézik a szőlőn (MTI)

Darázs csemegézik a szőlőn (MTI)

Hirtelen sokkot idézhet elő

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh – vagy a darázs „támadása”. A tavasztól őszig szorgalmasan szaporodó fullánkost „harapóssá” teszi a nyári hőség, hiszen a nagy melegben felgyorsulnak az életfunkciói, agresszívebbé válik és egyik percről a másikra támad. A csípés pillanatában az állat méreganyagot juttat az ember szervezetébe. A véráramba került allergén gyorsan szétterjed a testben, és nagy mennyiségű hisztamin felszabadulását eredményezi. Az így kialakult reakció többféle lehet, ugyanakkor az sem mellékes, hogy melyik testrészünket veszi célba a hártyásszárnyú.

Kevésbé ártalmas a karon vagy a lábon szerzett csípés, amelynek következtében fájdalom és viszketés léphet fel. Ezek csökkentésére kiváló gyógyír lehet az ecetes, hideg vizes borogatás, a fájdalomcsillapító, valamint az antihisztaminos kenőcs használata. Sokkal nagyobb problémát jelent, ha a lágy szöveteket, kényesebb testrészeket – nyakat, szájat, szemet – éri a támadás. A nyálkahártyába ürített méreg nyomán anafilaxiás sokk alakulhat ki, amely általában robbanásszerű hirtelenséggel következik be.

Nem elég a kalciumtabletta

Perceken belül kiütések jelennek meg a bőrön, a laza arcszövetek felpuffadnak, az ajkak megdagadnak, a torok összeszorul, a nyelv és a száj környéki szövetek duzzanata következik be. Az ilyen beteg vérnyomása hirtelen leesik, szívverése szaporává válik és meg-megszédül. A legsúlyosabb esetekben hörgőgörcs és sokk, majd légzésbénulás és keringésmegállás következik be. Az egyszerűbb eseteket ellátja a háziorvos, a szakorvosi ügyelet, injekcióval csökkentve a reakció nagyságát. A fulladásveszély vagy a súlyosabb tünetek már kórházi ápolást igényelnek.

Az allergiás reakció jelentkezése nemtől és kortól független. Nem befolyásolja a csípések száma, akár egyetlen támadás is végzetes lehet. A gyermekek esetében, testi adottságaiknál fogva a tünetek még intenzívebben jelentkezhetnek. Ha valaki valamilyen allergiás megbetegedésben szenved, mindig hordja magánál az orvos által javasolt gyógyszereket – javasolja a társaság.

Házi méh munka közben (MTI)

Házi méh munka közben (MTI)

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha valaki a rovarcsípésre fokozottan érzékeny, elegendő a „jól bevált” kalciumtabletta, holott az adrenalin a leghatékonyabb gyógyszere az általános allergiás reakciónak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valaki allergiás, minden esetben legyen a táskájában adrenalintartalmú injekció, amit a rosszullét kezdetén azonnal a bőr alá kell befecskendezni. Az adrenalin megfelelő adagjának az ampullából történő felszívására, majd beadására a felnőtt betegek általában megtaníthatók, de az ettől idegenkedők számára rendelkezésre állnak adrenalintartalmú önbelövő fecskendők is. Ez az elsősegélynyújtó injekció 17 ezer forintba kerül, ugyanakkor mindössze kétéves a szavatossága, az egészségbiztosító pedig nem támogatja.

Mindig nézzünk bele a pohárba!

A darázs- és méhcsípés-allergia gyógyítható vakcinakúrával. A kezelés, amit méregspecifikus immunterápiának nevezünk, gyárilag preparált, tisztított méh- és darázsméregoldatok injekciós kúráját jelenti. A méreg nagyon kis mennyiségével kezdve, az adagokat fokozatosan növelve, általában kétcsípésnyi méregnek megfelelő mennyiséggel folyik 3-5 éven át a kezelés (4-8 hetente 1-1 injekció). A betegek 85-90 százaléka 3-5 éven belül elveszíti túlérzékenységét, megszűnik a méreg elleni immunglobulin-termelődés.

Megelőzésképpen a MAKIT azt javasolja, ha szabadba megyünk, mindenképpen kerüljük az élénk színű öltözéket, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat. Érdemes zárt cipőben túrázni, hogy a talpakat ne érhesse csípés. Mindenképpen tartózkodni kell a rovarok hessegetésétől, mivel a hadonászástól megijednek, és védekezésből támadásba lendülnek. Ha a bőrünkre száll, ne üssük agyon, hanem finoman seperjük le.

A darázs gyomor- és bélbántalmakat idézhet elő, mert kórokozókkal erősen szennyezett testével repkedés közben könnyen megfertőzheti az élelmiszereket, ezért mindig takarjuk le, csomagoljuk be azokat. Nagyon kell vigyázni, hogy a kólás és a sörös üvegeket a szabadban ne hagyjuk nyitva, mivel a méhecskék, a darazsak könnyen belerepülhetnek, s ismételt kortyolás esetén a szánkba jutva a csípést követően gégevizenyőt okozhatnak. Az ajkak, a nyelv, a száj belső része és a garat 1-2 perc alatt többszörösére duzzad, feszül, és mechanikusan elzárhatja a levegő útját.

Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz, az egyszerűbb esetekben elegendő egy injekció, azonban előfordulhat, hogy csak a kórházi ellátás segíthet, amikor a gyógyszeres kezelés mellett a légutak biztosítására vagy egy esetleges gégemetszésre is szükség lehet. A darázscsípés igen nagyfokú megterhelést jelenthet a beteg számára, előfordult már olyan eset is, amikor másodlagos betegséget, szívinfarktust okozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.