Élet-Stílus

Cseh Lászlón nem segít a cáparuha?

Michael Phelps feltehetően kihagyja a vegyes számokat a római világbajnokságon, de Cseh Lászlónak így sem lesz könnyű dolga. A magyar klasszis önbizalmát megtépázta az országos bajnokságon elszenvedett vereség, az új dresszében alig kapott levegőt, míg az ellenfelei másodperceket javultak az elmúlt hónapokban.

Várhatóan mindössze három-négy számban, s csak a rövidebb távokon áll rajthoz a pekingi olimpián nyolcszoros bajnok Michael Phepls az Indianapolisban kedden kezdődő amerikai úszó országos bajnokságon, mely egyben a római világbajnokság kvalifikációs versenye.

A nyári játékok története legeredményesebb sportolójának (14 aranyérem) edzője elmondása szerint csak egy állomásként tekint a július 17-én rajtoló vb-re. “Lényegesen kevesebbet edzett, mint mondjuk az olimpia előtt. Ugyanakkor jobban odafigyel a stílusára, és a karmunkája sokkal gyorsabb lett. A mostani, illetve a 2011-es vb csak egy-egy állomás számára, az igazi cél a londoni játékok” – nyilatkozta Bob Bowman.

Dresszmizéria

Az amerikai klasszis távolmaradása nem különösebben foglalkoztatja a Pekingben mindkét vegyes számban mögötte végző Cseh László edzőjét. “Nem foglalkozunk az amerikai válogatóval, van nekünk bőven dolgunk a világbajnokság rajtjáig” – nyilatkozta lapunknak Turi György.

Cseh Lászlón nem segít a cáparuha? 1

A mesteredző elmondása szerint az új dresszek miatt hihetetlen szoros lett a legtöbb számban a nemzetközi élmezőny. “Nagyon sajnálom, hogy így alakulnak a dolgok. Manapság már nem az úszáson, hanem a kisegítő technikán van a hangsúly. A pekingi olimpia előtt mindössze tízen úszták 2 percen belül a 200 méter vegyest. Idén már kétszer annyian. Ilyen hihetetlen fejlődésre nincs más magyarázat” – mondta Turi.

“Tavaly az olimpia előtt mindenki a Speedo csodadresszéről beszélt, ahhoz képest az LZR-rel ma már képtelenség lenne jó helyezéseket elérni a legújabb űrcuccok ellenében. Nagyon rossz irányba haladnak a dolgok, ráadásul Lacinak nem sikerült megbarátkoznia az Arena új csúcsmodelljével. Mindenki más hatalmasat javult vele, de ő túl szűknek érezte, és ki is kapott 200 pillangón Kis Gergőtől az országos bajnokságon” – mondta a tréner. Turi szavait igazolja, hogy a magyar klasszis a rövidebbik vegyesszámban mindössze a 21. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Két és fél hét a rajtig

“Rövidesen megkapjuk az új, személyre szabott dresszét, szeretnénk azt is minél többször tesztelni. Hátha ebben jobban érzi magát úszás közben. Ha nem, akkor az úszótudásával kell kompenzálni a többiekkel szembeni hátrányát. Képesnek érzem erre Lacit, de ne várjanak tőlem jóslatokat” – mondta a mesteredző.

“Az önbizalmának nem tett jót az ob-n elszenvedett vereség, mint ahogy az sem, hogy hirtelen kétszer annyi komoly riválisa lett. A világbajnokság programja sem neki kedvez, hiszen ilyen szoros mezőnyben már a középfutamokat is nagyon meg kell nyomnia. Ennek ellenére bízom a jó szereplésben.”

Kiss László szövetségi kapitány elmondása szerint július 18-ig kell kiküldeni Rómába azokat a dresszeket, amelyekben a versenyző úszni kíván, s ha a FINA elfogadja, lepecsételi, már csak azokat lehet használni a vb-n. A vizes vb július 17-én rajtol, a “medencés” úszóknak július 26-án kezdődik a program.

rekordmezőny

Minden korábbinál nagyobb lesz az indulók száma az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a műúszók és a hosszútávúszók világbajnokságán: az idén, Rómában 185 országból 2556 sportoló áll rajthoz a július 17. és augusztus 2. között esedékes, sorrendben 13. vizes vb-n. A nemzetközi szövetség, a FINA kedden tette közzé a nevezési listát. Az eddigi rekordot Melbourne tartotta: az ausztráliai vb-n 2007-ben 167 országból 2158-an versenyeztek. Az olasz fővárosban a legnagyobb vizes “osztagot” az úszók alkotják: ebben a szakágban 164 országból csaknem másfél ezren állnak rajthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik