Élet-Stílus

Tour: vízhordóként a nyolcadik győzelemért

Szombaton startol a 96. Tour de France, amelyen a korábbi hétszeres győztes amerikai Lance Armstrong is rajthoz áll, igaz, ezúttal elvileg vízhordó lesz.

Az amerikai kerékpáros három és fél év kihagyás után tért vissza, nem titkoltan azért, hogy megszerezze nyolcadik győzelmét is a francia körversenyen. Ugyanakkor nem Armstrong, hanem a 2007-es Tourt megnyerő Alberto Contador lesz az Asztana kapitánya, így az előzetes tervek szerint a korábbi hétszeres győztesnek a spanyolt kell segítenie.

Az amerikai sztár ugyan elfogadta a helyzetet, de nem mondott le a sikerről, amondó: „nem az fontos, hogy a csapaton belül első vagy harmadik számú versenyző vagy, úgy is a verseny során dől el, hogy ki az erősebb”. Contador tavaly nem állhatott rajthoz, nem védhette meg címét, miután nem hívták meg a kazah csapatot a sorozatos doppingügyei miatt.

Arsmtrong a nyolcadik győzelméért hajt (MTI/EPA)

Arsmtrong a nyolcadik győzelméért hajt (MTI/EPA)

A 26 éves spanyol kerekes később Giro d’Italia és a Vuelta a Espana megnyerésével vigasztalódott, egyúttal jelezte, komolyan kell számolni vele a Touron. Már csak azért is, mert bivalyerős csapat áll mögötte. Contador és/vagy Arsmtrong mellett a tavalyi győztes ausztrál Carlos Sastre, a luxemburgi Andy Schleck és a Girót megnyerő orosz Gyenisz Mencsov is esélyes arra, hogy hazavigye a verseny győztesének járó sárga trikót.

A Tour kapcsán a doppingról is szót kell ejteni, hiszen az elmúlt években a tiltott szerek ugyanúgy hozzátartoznak a viadalhoz, mint a sprintek, az időfutamok és a hegyek. Az idei viadalon több mint ötszáz doppingellenőrzés lesz. Valamennyi benevezett még a rajt előtt vérteszten esett át, és csak azok indulhatnak a háromhetes viadalon, akiknél mindent rendben találtak.

Ennek ellenére a doppingvétsége miatt kegyvesztetté vált német Jörg Jaksche állítja, csaló lesz Tour győztese. „A verseny törvényei szerint ez még sokáig így marad. Tapasztalatból tudom, hogy a dopping túl sokat ad” – nyilatkozta Jaksche.

A holland Thomas Dekker éppen doppingügyből kifolyólag nem vehet részt a versenyen, miután pozítiv lett egy korábbi mintája, viszont a belga Tom Boonen ott lehet a rajtnál.
Az áprilisban versenyen kívül kábítószerező 2005-ös világbajnok, miután megtudta, hogy nemkívánatos személy a Tour de France-on, bírósághoz fordult, amely neki adott igazat.

Magyar kerékpárosért nem izgulhatunk az elkövetkező három hétben, mivel a Katyusa csapata nem nevezte be a Tour de France-ra a már francia színekben versenyző Bodrogi Lászlót.

A 96. Tour de France programja:
Július 4., Monaco, 15,5 km, egyéni időfutam
Július 5., Monaco-Brignoles, 187 km
Július 6., Marseille – La Grande-Motte, 196,5 km
Július 7., Montpellier, 39 km, csapat időfutam
Július 8., Le Cap d’Agde-Perpignan, 196,5 km
Július 9., Gerone-Barcelona, 181,5 km
Július 10., Barcelona-Andorra Arcalis, 224 km*
Július 11., Andorra La Vella – Saint-Girons, 176,5 km
Július 12., Saint-Gaudens – Tarbes, 160,5 km
Július 14., Limoges-Issoudun, 194,5 km
Július 15., Vatan – Saint-Fargeau, 192 km
Július 16., Tonnerre-Vittel, 211,5 km
Július 17., Vittel-Colmar, 200 km
Július 18., Colmar-Besancon, 199 km
Július 19., Pontarlier-Verbier, 207,5 km*
Július 21., Martigny – Bourg-Saint-Maurice, 159 km
Július 22., Bourg-Saint-Maurice – Le Grande-Bornand, 169,5 km
Július 23., Annecy, 40,5 km, egyéni időfutam
Július 24., Bourgoin-Jallieu – Aubenas, 178 km
Július 25., Montélimar-Mont Ventoux, 167 km*
Július 26., Montereau-Fault-Yonne – Párizs, 164 km

*hegyi befutó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik