Élet-Stílus

Indul a nyári kamionstop

Életbe lép a nyári kamionstop a hétvégén a nehéz tehergépjárművek számára, amely az eddigiektől eltérően szombat délután 15 órától lesz érvényben.

Egy tavalyi jogszabály-módosítás következtében változott meg a kamionstop időtartama; eddig június 15-től szombat reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig tiltották meg a kamionok közlekedését a nyári időszakban. A változtatás után az időpont kitolódott július 1-jére, a hétvégén belül pedig szombat reggel helyett délután 15 órára, de változatlanul vasárnap este 10 óráig tart – olvasható a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Azért változtatták meg a szabályozást, mert így akarják egyenletesebbé tenni a tehergépjárművek hétvégi forgalmát, és biztonságosabbá tenni a hétvégi áruellátást. Megjegyezték: a hazai előírás ezzel igazodik a környező országok, elsősorban a fő áruáramlási irány, Ausztria forgalomkorlátozásához. Azt várják a rendelkezés módosításától, hogy elmaradnak a péntek délutáni és hétfő kora reggeli torlódások.

Az új szabályozás szerint csak az Euro-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek üzemben tartói kérhetnek felmentést a korlátozás alól. Ettől függetlenül a hétvégén is közlekedhetnek például a gyorsan romló élelmiszert, postai leveleket, friss virágot, humanitárius küldeményeket szállító vagy lakossági költöztetéshez használt tehergépjárművek. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági betakarítást végző járművekre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik