Élet-Stílus

Haladás: ugrás az ismeretlenbe

A magyar csapatok közül elsőként a Szombathelyi Haladás mutatkozik be az UEFA-kupát felváltó labdarúgó Európa-ligában. A szombathelyiek sem tudnak sokat a kazah ellenfelükről, az Irtis Pavlodartól, ennek ellenére egyértelműen a továbbjutás a cél - árulta el honlapunknak Csertői Aurél vezetőedző.

Nem csak a szurkolóknak ismeretlen az Irtis Pavlodar csapata, a Haladás vezetőedzője sem tud túl sokat az 1965-ben alapított, ötszörös bajnok, egyszeres kupagyőztes kazah alakulatról.

„Videofelvételt nem láttunk róluk, tehát sok információnk nincs az Irtis Pavlodar játékerejéről, ugyanakkor mi magunkra, a saját futballunkra koncentrálunk. Meglátásom szerint – mivel csaknem ismeretlen csapatról van szó – jobb, hogy itthon játszunk az első mérkőzést. A Rohonci úton egyértelműen nekünk kell majd dominálnunk” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Csertői Aurél, az előző szezonban újoncként dobogó legalsó fokán záró, ezzel a legjobb NB I-es eredményét produkáló Hali szavezetője.

A 43 éves tréner hozzátette, nyilván szakmailag nem éppen előnyös, hogy már július közepén európai kupameccset kell vívnia a csapatának, ezzel együtt nyilván a továbbjutás a cél.

„Normális esetben a bajnoki nyitányra kell időzíteni a csúcsformát, nekünk ezt most előbbre kell hoznunk, miközben ellenfelünk bajnoki ritmusban van, hiszen zajlik a kazah pontvadászat” – jegyezte meg a Haladás edzője.

Indul az új kaland

Indul az új kaland

Az előző szezonban harmadik kék-fehérek ugyanakkor nem sziporkáznak, csak a 11. helyen állnak a 14 csapatos kazah ligában, ráadásul legutóbbi három találkozójukat elveszítették. Szóval finoman szólva sem legyőzhetetlen csapat az Irtis.

Jóllehet, a kazahkok edzője, Nasarenko Leonid – ahogy a Haladás honlapjának adott nyilatkozatában fogalmazott – tudja, mi lehet a hatásos taktika a szombathelyiekkel szemben.

„A rendelkezésemre álló információk szerint a Haladás nem játszik túlságosan dinamikus futballt. Kemény, hajtós stílusunkkal, gyors, sokmozgásos játékunkkal igyekszünk feltörni a Haladás védelmét. Féltem tőle, hogy a hosszú utazás megviseli a labdarúgóimat, de nem így történt. Kialudtuk magunkat, s várjuk már a meccset” – mondta Leonid.

Továbblépne Csertői és csapata (MTI)

Továbblépne Csertői és csapata (MTI)

Amennyiben az 1988 után ismét kupainduló Haladás sikerrel veszi az első akadályt, úgy a következő körben a svéd Elfsborggal találkozik, amely 2007-ben a Bajnokok Ligája selejtezőben útilaput kötött a magyar bajnok, DVSC talpára.
A csütörtök este hétkor kezdődő, hazai odavágón Cserői kapott gól nélküli győzelmet vár az Irtis Pavlodarral szemben.

magyarok a kupaporondon

A szintén az Európa-ligában szereplő Újpest a román Steaua Bucuresti csapatával került szembe a selejtező második fordulójában, míg a magyar Kupa-győztes Budapest Honvéd a harmadik körben csatlakozik a sorozathoz, ellenfele egyelőre nem ismert. A Bajnokok Ligájában induló Debrecen első riválisa a svéd Kalmar lesz a selejtező 2. fordulójában.

Az UEFA-kupát felváltó Európa Ligában 48 csapat a BL lebonyolítási rendjéhez hasonlóan csoportokban oda-visszavágós alapon küzd majd meg egymással. Két selejtezőkör után 12 négyes csoportba sorolják a klubokat.

Az első két helyezett jut tovább, és hozzájuk csatlakoznak a Bajnokok Ligájából kiesett csoportharmadikok. A 32 csapat ezután egyenes kieséses rendszerben folytatja tovább.

„Biztos vagyok abban, hogy a változtatások új lendületet adnak ennek a történelmi sorozatnak, amely az UEFA-nak és az európai labdarúgásnak is kiemelten fontos” – mondta korábban az európai szövetség (UEFA) vezetője, Michel Platini.

FN-tipp

Legyünk optimisták: a Szombathelyi Haladás hazai pályán legyőzi a kazah ellenfelét, és továbbjut ebből a párharcból.

Tippünk:
Haladás-Irtis Pavlodar 2-0


Európa Liga, selejtező, 1. forduló:

Haladás-Irtis Pavlodar (kazah), 19:00

A visszavágóra július 9-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik