Élet-Stílus

Betör a víz Ausztriából

A szerdai tetőzés után megkezdődött az apadás a Duna szigetközi szakaszán. A Lajtán újabb árhullám vonul le, Ausztriából a töltéseken átbukó víz magyar mezőgazdasági területeket öntött el.

A szerdai 674 centiméteres tetőzést követően Nagybajcsnál csaknem harminc centiméterrel csökkent a vízszint csütörtök reggelre. Hat órától Dunaremete térségében elsőfokúra, Nagybajcsnál másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A Rábán csütörtökre várják az újabb árhullám tetőzését a folyó középső, Sárvár alatti szakaszán, a készültség másodfokú. Győrnél szintén másodfokú az árvízvédelmi készültség, a 624 centiméteres éjszakai tetőzést néhány centiméteres apadás követte az elmúlt órákban. A hullámteret a víz elárasztotta, az ott lévő épületek, csónakházak vízben állnak – közölte Szilbekné Molnár Katalin, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

A Lajta magyarországi szakaszát újabb árhullám érte el, csütörtök reggel 277 centiméteres vízállást mértek, ez csaknem 60 centiméterrel haladja meg a harmadfokú készültség szintjét. Ausztriában több helyen átbukik a víz a töltésen az alacsonyabban fekvő magyar mezőgazdasági területre, és hiába védik a vízügyesek a magyar védvonalat, az ár elönti a mentett oldalt. A helyzet megvitatására a magyar-osztrák vízügyi bizottság összehívását kezdeményezte Janák Emil központi védelemvezető. A belvízzel elöntött terület nagysága közelíti a 3370 hektárt. Másodfokú a készültség a Szigetközben és a Rábca alsó hansági részén, ott éjjel-nappal szivattyúznak, a Hanság kapuvári vidékén viszont javult a helyzet, ott a szivattyúk csak nappal dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik