Élet-Stílus

Indul a VOLT, tiltakozik az egyház

A Győri Egyházmegye soproni és Sopron környéki templomokra kifüggesztett plakátokon tiltakozik a szerinte sátánista előadó, az amerikai Marilyn Manson fellépése ellen. A sokkrocker a szerdán kezdődő Volt fesztiválon ad koncertet szombaton.

A plakáton az olvasható, hogy Manson koncertje alkalmat ad a keresztények elleni gyűlöletkeltésre és az egyház, valamint szentségei gyalázására. Ezért felszólítja a híveket, hogy imádsággal és böjt felajánlásával könyörögjenek a gyűlöletkeltőkért és a megtévesztettekért. A közönséget jelentős mértékben provokáló amerikai énekes és előadó 1969-ben született Ohioban, Brian Warner néven. Művésznevét félig Marilyn Monroe színésznőtől, félig a tömeggyilkos Manson-tól vette. A hetedik albumával turnézó sztár zenéjét a “shock-metal” kategóriába sorolják. Marilyn Manson négy évvel ezelőtti budapesti koncertje előtt a Keresztény Közéleti Akadémia, illetve Szikora Róbert szervezett imádságot és szentmisét.

forrás: kisalfold.hu

forrás: kisalfold.hu

A VOLT Fesztivál szervezői reagálásukban visszautasították, hogy Pápai Lajos püspök június 9-én kelt köriratában “keresztényellenes rendezvényként” aposztrofálja a rendezvényt. “Ugyancsak vissza kell utasítanunk, hogy bármely, a VOLT Fesztiválon fellépő művészt nyilvánosan sátánista jelzővel lehessen illetni.” Hangsúlyozták, hogy a fesztivál évek óta számos keresztény témájú programot támogat és vonultat fel. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az idei VOLT Fesztiválon is jelen lesz a Közös Pont elnevezésű programhelyszín, ahol a történelmi egyházak képviselői beszélgetésekkel, előadásokkal és “lelki útravalóval” látják el a résztvevőket. Mint írták, az egyik beszélgetés címe úgy hangzik: Szereti-e Isten Marilyn Mansont? Meggyőződésük, hogy egy keresztény számára egyértelműen “igen” a válasz erre a kérdésre.

A reagálásukban azt is kiemelték, hogy mindezekről június 9-én, a kérésükre létrejött személyes találkozáskor a püspököt is tájékoztatták és arra kérték, hogy a tiltás, a tiltakozásra buzdítás és a hívek megtévesztő tájékoztatása, befolyásolása helyett látogasson el a fesztiválra. Pápai Lajos a meghívást nem fogadta el.

Marilyn Manson menedzsere is megdöbbenésének adott hangot. Közölte, hogy a sztár évente 100-150 koncertet ad, gyakran keresztény városokban és világszerte elismert fesztiválokon. A koncertek hosszú évek óta garantáltan mentesek bármiféle negatív megnyilvánulástól, direkt, vagy burkolt egyház- vagy Istenellenes kinyilatkoztatástól, akár verbálisan, akár a szimbólumok nyelvén. Marilyn Manson II. János Pál pápa idején Lengyelországban is fellépett. A menedzser közlése szerint sem ott, sem a turné egyéb állomásain semmilyen botrány vagy tiltakozás nem kísérte a fellépést, a művész pedig kifejezetten elutasítja a sátánista jelzőt.

A VOLT-on idén kétszázhúsz zenekar és DJ lép fel, köztük Marilyn Mansonon mellett a nemzetközi élvonalból a Franz Ferdinand, a Limp Bizkit, vagy az Earth Wind and Fire Experience. A hivatalos fesztiválmegnyitó szerdán 18 órakor lesz a soproni Arénában, a korai Volt fesztiválok helyszínén lesz, ahol Ákos adja elő az Ákos 40+1 turné záró, egyben a fesztivál nyitó koncertjét.

A fesztiválon a zenén túl lesz színház, számos beszélgetés és előadás, humor, de sport és kalandos vetélkedők is várják a látogatókat. A rendszerváltás és a páneurópai piknik huszadik évfordulója szolgáltatott apropót ef. Zámbó István és képzőművész csapata számára, akik egy több órás performansz keretében, a Volt ideje alatt két napon át (pénteken és szombaton) a helyszínen kiállított Trabantoknak varázsolnak egészen extrém külsőt. A Trabikat Sopron városa berlini és hazai múzeumban állítja ki később.

Az előrejelzések szerint az idő idén kegyes lesz a fesztiválozókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik