Élet-Stílus

Bearanyozzák a gödöllői kastélyt

A kastély átépítése negyedik szakaszához érkezett, ami betonban és aranyban mérve minden eddiginél jelentősebb és látványosabb a kastély szóvivője szerint. Az 1 milliárd 660 millió forintba kerülő beruházást az MTI információi szerint hamarosan újabb fejlesztések követik.

Megkezdődött szerdán a Gödöllői Királyi Kastély átépítésének legnagyobb szabású része. Az épület mintegy 2000 négyzetméteres területen kap új arculatot: növekszik a kiállítótér, átépítik az egykoron a királyi gyermekek lakosztályaként működő Gizella-szárnyat, a Rudolf-szárnyat pedig időszaki kiállítások és interaktív bemutatók rendezésére teszik alkalmassá. Befejeződik a sörpince rekonstrukciója, és 52 ezer négyzetméteren visszanyeri régi pompáját a kastélypark is – sorolta Holub Katalin, a kastély szóvivője az MTI-nek. A most induló rekonstrukció ideje alatt egyebek mellett átépítik az Erzsébet-teraszt és a lépcsőt, egyúttal akadálymentesítik a látogatható tereket.

A kastély felújítására kiírt közbeszerzési eljárás nyertese, a reneszánsz Kőfaragó Zrt., illetve a kert megszépítését végző FŐKERT Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft. az ígéretek szerint mindent megtesz, hogy a tervezett nyolc hónap alatt elkészüljön a munkával.

Újabb pályázatot adnak be

Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója az MTI-nek elmondta: reményei szerint a szerdai első kapavágással induló rekonstrukció bebizonyítja, hogy az elnyert milliárdos támogatás jó helyre került. A kastély híveinek duplán jó hír a munkálatok megindulása, mert – tette hozzá – a beruházás kezdésével egy időben újabb pályázatot adnak be egy európai uniós tárgyalási helyszín kialakításának érdekében.

Az elképzelések szerint 635 négyzetméteren egy tárgyaló- és szekciótermekkel, valamint kiszolgáló és revitalizálódást célzó helyiségekkel rendelkező komplexumot alakítanának ki. A 2010 novemberére elkészülő létesítmény már csak azért is kiváló helyszín lehet az EU-tárgyalások lebonyolítására, mert az M0-s út tavaszra elkészülő gödöllői leágazásának köszönhetően a kastély 15 perc alatt elérhető lesz Ferihegyről. Révész T. Mihály kiemelte: ha minden jól alakul, egy 120 szobás négycsillagos szálloda is felépül majd a nyári lovarda területén magánbefektetők bevonásával. Az átadást a gazdasági válságból kilábalás időszakára tervezik.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: a kastély nagyszabású rekonstrukciójának hírére máris megnőtt az érdeklődés a város iránt.

Két-három éven belül a teljes pompájában vendégeket fogadó kastélynak, illetve Gödöllő átfogó fejlesztési stratégiájának köszönhetően turisztikai szempontból még kiemelkedőbb szerepet kaphat a térség, ami a városban további fejlesztéseket generálhat – közölte a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik