Élet-Stílus

Elhunyt Pina Bausch

Elhunyt Pina (Philippine) Bausch világhírű német tánckoreográfus és igazgató, a XX. század második felének talán legnagyobb táncszínházi alkotója.

Tanztheater de Wuppertal közleményes szerint a világhírű művészt kedden reggel 68 éves korában érte a halál. A színház közlése szerint néhány nappal ezelőtt rákot diagnosztizáltak a művésznél, amely váratlan gyorsasággal végzett Pina Bausch-sal. Utolsó koreográfiájának – Ein Stück von Pina Bausch – június 12-én volt a bemutatója a wuppertali operaházban, előtte Wroclawban játszották művét.

Elhunyt Pina Bausch 1

Pina Bausch Solingenben született 1940. július 27-én. A Folkwang Akadémián tanult, majd New Yorkban a Juillard Schoolon ismerkedett meg az amerikai modern tánctechnikákkal, például Anthony Tudor, José Limón és Paul Taylor munkájával. 1972-ben hozta létre világhírű együttesét Wuppertalban. A férfi-nő kapcsolat mélysége erősen foglalkoztatta koreográfiáiban, varázslatos személyisége inspirálta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjét.

A magyar kultúrával különösen jó kapcsolatban volt – mondta Novák Ferenc koreográfus, a Honvéd Táncszínház alapítója, volt vezetője. Bausch 1977-ben elkészítette Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának koreografált verzióját. “Csodálatos asszony volt. Részt vettem néhány próbáján, a munkát mindig végtelen nyugalommal irányította, hiszen fölényes tudás birtokában volt” – fogalmazott Novák Ferenc. Hozzáfűzte: nemcsak Bausch táncbéli tudása volt elképesztő, hanem magas színvonalú műveltsége is. A koreográfus megjegyezte: nála nem létezett egyetlen vitatható mozdulat, minden gesztust megindokolt, ugyanakkor maximálisan számított táncosai kreativitására, “hallatlan szeretet áradt belőle”.

Pina Bausch első alkalommal inkognitó jött Budapestre – idézte fel Novák Ferenc. A XX. század második felének talán legnagyobb táncszínházi alkotója 1999-ben a Wuppertali Táncszínházzal dolgozott a budapesti Trafóban. Az elkészült mű bemutatóját 2000 májusában a Vígszínházban láthatta a közönség, a párizsiak pedig a 2001-es franciaországi magyar kulturális évad alkalmából ismerhették meg művét. A világhírű táncművész, Pina Bausch táncszínháza 25. születésnapjának megünneplésére a Honvéd Táncszínházat kérte fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik