Élet-Stílus

Roamingdíjak: sokkal olcsóbb lesz az SMS

Magasabb lesz a roamingbeszélgetés, viszont alacsonyabb a roaming-sms díja.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője elmondta, júliustól a harmadik körébe lép az uniós roamingszabályozás, aminek egyik előnye lesz, hogy a külföldről indított sms-ek ára mintegy a harmadára csökken, és remélhetően jelentősen mérséklődik a mobilinternet nagykereskedelmi ára is.

Jobb árú üzenetek

A szóvivő közölte, míg tavaly nyáron 3-5 euró volt egy megabyte adatroaming nagykereskedelmi ára, addig az idén júliustól ez 1 euróra csökken. A kiskereskedelmi ár a szolgáltatóktól függ, de Márton György szerint a mérséklődésnek meg kell jelennie a fogyasztói árakban is.

Júliustól az sms-ek árát a május 6-i 283,26 forintos euróárfolyam alapján számolják ki: mivel az uniós szabályozás miatt egy sms nem lehet drágább roaminghelyzetben sem nettó 11 eurócentnél, egy üzenet a magyar előfizetőknek legfeljebb bruttó 38,95 forintjába kerülhet.

Drágább, de másodpercalapú

A beszédroaming esetében a június 3-i 281,70 forint euróárfolyam a mérvadó: júliustól a hívásfogadás az unió országaiban legfeljebb 66,90 forintba, míg a hívásindítás maximum 151,40 forintba kerülhet a magyaroknak. A mostani maximált ár 60,90 forint, illetve 127,40 forint. Az árak tartalmazzák az áfát is.

Márton György elmondta, abszolút értékben ezek az árak emelkednek, de mivel júliustól a külföldi hívásindítás esetében az első fél perc után, hívásfogadáskor pedig kezdettől másodperc- és nem percalapú lesz a számlázás, ez biztosan kedvező lesz a fogyasztók számára. Míg napjainkban egy 61 másodpercig tartó kezdeményezett hívás esetén két perc időtartamot fizettetnek ki a szolgáltatók az ügyféllel, addig júliustól már csak a tényleges, 61 másodperces időt.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy ezek a tarifák csak az unió területére vonatkoznak. A magyarok által kedvelt horvát tengerpartra nem, ezért ott, valamint az unió területén kívül továbbra is érdemes figyelni a roamingra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik