Élet-Stílus

„Miért kell ide Domingót és világsztárokat hozni?”

A Pécsi Szabadtéri Játékok igazgatója szerint 2010-ben ugyan nagyszabású, tartalmas programsorozat lesz Pécsett, de sok lehetőséget elpuskáztunk. Már az idei fesztivál programjainál is az EKF művészeti tanács hozta - a Vidákovics Antal szerint - sokszor rossz döntéseket. Interjú.

2003-tól indították ismét útjára a Pécsi Szabadtéri Játékokat, bizonyára az elmúlt években is rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük egy-egy programterv összeállításánál, ám ez alkalommal közbeszólt egy válság is. Megnehezíti-e a dolgukat a megváltozott helyzet, tudják-e tartani az eltervezett színvonalat?

Azt hiszem, tudjuk tartani. Már csak azért is, mert hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt miatt kiemelten kezelik a kulturális programokat. Így aztán több pénz állt rendelkezésre a programok megszervezésére, mint egyébként. A legnagyobb baj nem is a válsággal van, hanem azzal, hogy mindent az EKF művészeti tanács döntésének rendeltek alá. Érthetetlen számomra például az, hogy a tanács miért nem tartotta fontosnak a magyar népművészetet? A programok egy része egész egyszerűen azért marad el, mert nem kapott támogatást. Ugyanakkor pénzügyi nehézségek is adódtak. Elterveztük Kodály Székelyfonó bemutatását is. Már minden készen állt, ám végül az anyagi problémákon megfeneklett a dolog.

„Miért kell ide Domingót és világsztárokat hozni?” 1


A Szabadtéri Játékok is egyre szorosabban kapcsolódik az EKF programhoz, így aztán a 2010-es sikeres szervezésben önök is érdekeltek. Vajon mennyire nyomja rá bélyegét a pécsi kulturális életre, a város megítélésére a program körüli (nem lehet finomabban fogalmazni) szerencsétlenkedések sorozata?


A legnagyobb hibának azt tartom, hogy az első pillanattól kezdve nem a pécsi műhelyekre és intézményekre támaszkodott az egész alapozása az EKF-nek. Nem is nagyon szeretném taglalni, hogy mik történtek. Mindenki tudja, hogy itt mindenféle budapesti szálakon működtek a dolgok, úgy gondolom, hogy elsősorban ezért jutott ilyen helyzetbe az egész program. Változatlanul nem értem, hogy miért nem a magyar és azon belül pedig a pécsi kezdeményezések, hagyományok kapták a legnagyobb hangsúlyt? Miért kell ide Domingót és világsztárokat hozni? Persze az ő helyük is meglenne, de hát vannak saját világsztárjaink, elsősorban őket, a magyar művészeket és darabokat kellene bemutatni a világnak. A Székelyfonóban például játszhatna a Pécsi Szimfonikus Zenekar, táncolhatna a Pécsi Balett, és énekelhetnének a legnagyobb operaénekeseink. De hát sajnos úgy tűnik, hogy mások mást tartanak fontosnak…

Az új polgármesterrel, Páva Zsolttal milyen a kapcsolat? Teremt-e önök számára új lehetőségeket a személye?

Amit ki tudott járni, azt már megtette. Hogy mi és mennyiben fog ezáltal változni az pedig majd kiderül.

Egy picit szkeptikusnak tűnik…

Biztos vagyok benne, hogy 2010-ben nagyszabású, tartalmas programsorozat lesz Pécsett. Ugyanakkor látni kell, hogy az egész EKF programban sokkal több lehetőség rejlett, mint amennyit végül ki tudtunk használni.

Az idei Szabadtéri Játékokon mire helyeződött a fő hangsúly? Lehet-e beszélni valamiféle irányvonalról?

Mint minden évben úgy idén is egyfajta összművészeti fesztivált szerettünk volna szervezni az ország egyik legszebb városában. Ezen a nyáron is az egyik legfontosabb helyszín a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpad lesz, amely rendkívül gyönyörű helyen, közvetlenül a Székesegyház tövében található. A másik két helyszín is a már megszokott: a Tettyei Romok, illetve az ott lévő színház, valamint az Anna Udvar.

Mely programok bírnak a legnagyobb hangsúllyal idén?

A legnagyobb horderejű egyértelműen a Légy jó mindhalálig című musical Csiszár Imre rendezésében. A darabot a Nemzeti Színházzal közösen mutatjuk be. Kiemelném még Niel Simon Pletyka című darabját is, amely egy fergeteges mű Balikó Tamás rendezésében. De említhetnék még számtalan bemutatót, így a Pécsi Balett előadásait a Tettyei Romoknál: az egyik az Elérhetetlen területek, míg a másik a Sakk matt. Persze ne feledkezzünk el a további programokról, hiszen a többi előadás is tartalmas szórakozást ígér.

Tavaly hány látogatója volt a Szabadtéri Játékoknak, idén is számítanak-e hasonló érdeklődésre?

2008-ban azért volt más a helyzet, mert akkor a Játékokkal egy időben Néptánc-fesztivált is rendeztünk – csak ezt 5-10 ezer ember látta. Nagyon sajnálom, hogy idén ez elmarad – pénzügyi okok miatt. Ám úgy gondolom, hogy összességében idén is lesz akkora nézősereg, mint az elmúlt évben. Sőt, elővételben még talán jobban is fogynak a jegyek, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik