Élet-Stílus

Szigorítják az UV-B riasztást

A jövőben csak akkor ad ki UV-B riasztást az OMSZ, ha a határérték feletti sugárzás órákig tapasztalható, és az ország területének legalább felét érinti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az UV-B-riasztást eddig akkor adta ki, ha az előrejelzés szerint a maximum UV-B-index elérhette a 7,5-ös értéket. Június 26-ától azonban a szolgálat csak akkor ad ki riasztást, ha a várható legmagasabb index elérheti, vagy meghaladhatja a 7,5-ös riasztási határértéket, ami az ország területének legalább 50 százalékát érinti, és több órán keresztül várható – közölte az OMSZ.

A riasztási határérték tehát nem változott, hiszen a 7,5-ös UV-B-index valóban komoly ártalmakat okozhat, főként ha folyamatosan, több napig és több órán át tart. A változtatásra mégis azért volt szükség, mert a közvéleményben nem tudatosult, hogy a riasztás sokszor csak az ország kis területét érinti, és azt is csak nagyon rövid ideig. A metorológiai szolgálat honlapján egyébként régiókra bontva, napi 24 órás tájékoztatást ad a sugárzás erejéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik