Élet-Stílus

Nyári dugótérkép

Az idei nyáron a korábbi évekkel szemben mértéktartóbb útfelújítási programba kezdett a főváros. Néhány fontos főút azért belekerült a kalapba, így végre a macskaköves Thököly út is.

Az első ütem áprilisban kezdődött így júniusban a végéhez közeledik. A hamarosan rajtoló második ütemben 23 útszakaszt újítanak fel július és október között, a kiviteli munkák várható kezdési időpontja pedig július közepe. A teljes program keretén belül idén 43 különböző útszakasz kap új aszfaltburkolatot, amely összesen 36 kilométernyi új utat jelent Budapesten.

A látszólag visszafogottabb felújítási munka korántsem okoz kevesebb bosszúságot a városban közlekedőknek. Javarészt nem a kerületekben zajló útfelújítások generálnak hatalmas dugókat, hanem az úgynevezett nagyberuházások. A négyes metró építése, a Margit híd felújítása, a Dunai főgyűjtőcsatorna építése. Ennek köszönhetően szinte egész nyáron járhatatlan lesz a Budai alsó rakpart és környéke. A részletekért KLIKK a képre

A részletekért KLIKK a képre

Már június közepén lezárták a Budai alsó rakpart, Margit hídtól dél felé eső, a Halász utcáig tartó szakaszát. A lezárást követő pár napban a forgalom megbénult a környéken. A munka az ígéretek szerint augusztus 1-jéig tart. A Margit hídtól északi irányban azonban ezután is folytatódnak a munkák a lezárt rakparton egészen 2009 szeptemberig.

Ugyancsak ezen a környéken augusztus 1-jéig az Árpád fejedelem útján, a Margit híd közelében megkezdik az Üstökös utcánál az új rakparti közlekedési csomópont építését. A forgalomkorlátozás ideje alatt az Árpád fejedelem útján az Árpád híd felé csak egy, a Margit híd irányában két sáv lesz járható. Az új felhajtó mellett új lépcsőlejárók, egy mozgássérültrámpa, új parkolóhelyek és hajókikötők épülnek itt. A kiszélesített rakparti útpálya 2×1 sávos marad, csak kanyarodó sávokkal bővül.

Az útfelújítási lista (budapest.hu)

Az útfelújítási lista (budapest.hu)


A Margit híd rekonstrukciója várhatóan 2009 nyarán kezdődik, és előreláthatólag egy évig lesz lezárva az autós forgalom elől. A felújítás nem egészen teljes ideje alatt a villamosok járnak majd, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok is használhatják a járdát a hídon. A híd lezárásával járó munka augusztusban az északi hídfélen kezdődik, ezt követi 2010 márciusától a híd déli felének felújítása. A felújítás vége 2010 augusztusa.

Adalékként, a Margit híd felújítása alatt a BKV a nyár folyamán végzi el a nagykörúti villamospálya vágány-karbantartási munkálatait a Blaha Lujza és Moszkva tér közötti szakaszon. A munkához 19 napos vágányzár szükséges, erre augusztus elejétől kerül sor. Az érintett szakaszon buszokkal pótolják majd a körúti villamosforgalmat.

Pest

A grandiózus, három kilométer hosszú új Belvárosi Főutca építése is újabb üteméhez érkezett, (korábban a Kecskeméti utca és annak környékén dolgoztak) ami miatt teljes szélességben lezárták a Petőfi Sándor utcát. Ugyancsak erre a sorsra jut a nyár folyamán az Október 6. utca, a Dorottya utca, a Szende Pál utca.

A Thököly út felújításával kapcsolatban nincs végleges kezdési időpont, de a munkálatok biztosan átnyúlnak majd a vakáció utáni időszakra is. A jövő Thököly útja a Keleti és a Dózsa György út között egyébként kétszer két sávos marad, ám a város centruma felé eső oldalon végig fásítás kezdődik. A baloldalon pedig parkoló öblöket alakítanak ki.

A tömegközlekedés az érintett szakaszon, a távlati tervek szerint a metró elkészültével, úgy módosul, hogy megszűnik a „piros” hetes. A „fekete” is csak azért marad meg, mert egyébként nem lenne közvetlen tömegközlekedési kapcsolat a Dózsa György út és a Ferenciek tere között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik